Anker Johan Andersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andersens bilde av «Skaadna, Høststøl for Opedal». Fra boka Ullensvang : en historisk-topografisk-statistisk Beskrivelse af Ullensvangs Herred (1907).

Anker Johan Andersen (født 7. oktober 1857 i Bergen, død 7. desember 1940 samme sted) var redaksjonssekretær, revisor og amatørfotograf. Han fotograferte fra 1880-årene folkeliv og landskap i Lofthus i Ullensvang og en rekke bybilder fra Bergen, mest fra tiden omkring århundreskiftet.

Etter artium i 1874 var han i et år matematikklærer ved Tanks skole. Ved folketellinga 1875 er han ført som student i Bergen. Han bodde sammen med faren Andreas Andersen, som var snekkermester og enkemann. I husstanden var også farens søster og Ankers fire år eldre bror Christian Garmann Andersen. I folketellinga 1885 er han så oppført som redaksjonssekretær, et yrke han også står med ved barnas dåp i 1887, 1889 og 1892. Han bodde i 1885 ikke lenger sammen med foreldrene; adressen var Torvallmenningen 8.

Anker Johan Andersen ble i 1876 ansatt som forretningsfører i Bergensposten, og han kjøpte i 1881 en fjerdedel av aksjene i avisen. Fra 1882 var han redaksjonssekretær i Bergensposten, og fra 1886 til 1891 hadde han det redaksjonelle ansvaret. Det var han som tok han initiativet til og kjørte den store feiden mot konstabelinspektør Fredrik Theokar Salicath våren 1889. Salicath var leder for teaterstyret ved DNS, og kom på kant med instruktør og skuespillere da han ville bestemme repertoiret, med det instruktøren omtalte som "makværk". Salicath gjorde sitt ytterste for å begrense buekorpsenes aktivitet, men måtte i 1889 se at disse fikk sterk støtte fra ordfører, bystyre, deler av pressen, og store deler av Bergens befolkning. Anker Johan Andersen kom med stadige angrep på Salicath, og sørget for at konstabelinspektøren stod tilbake ribbet for all troverdighet.

Da Bergensposten gikk sammen med Bergens Tidende ved årsskiftet 1893/94 ble Anker Andersen ble med over, men han fratrådte kort etter og ble i 1895 sekretær og assistent ved Kommunerevisjonen i Bergen, ifølge ham selv takket være nære bånd til klassekameraten Christian Michelsen, daværende ordfører i Bergen. I tillegg var han sekretær i Bergens Handelsforening, Bergen skipperforening og Bergens Skogselskap, og fra 1894 var han forretningsfører, kasserer og sekretær for "Bergens-udstillingen 1898". Han hadde også sentrale roller ved amtsutstillingene i 1901 og 1905, og var generalsekretær ved Landsutstillingen i 1910. Han var korrespondent i Bergen for "Norsk Telegrambureau" og "Verdens Gang". Anker Johan Andersen ble tilsatt som revisjonssjef ved kommunerevisjonen i Bergen fra februar 1902.

I 1886 gifta han seg med Martine Johanne Eilertsen (f. 1861, død 7. mai 1908). De fikk fire barn: Margareta Schram (f. 1887), Kristian Garmann (f. 1889), Elsa Elisabeth Garmann (f. 1892) og Johanna Schram (f. 1897). Ved folketellinga 1910 var han enkemann. Han var bosatt i Professor Hansteensgate 55, og to av døtrene bodde samme med ham. I 1910 er han registrert som revisjonssjef ved Bergens kommunerevisjon. Datteren Elsa var kontorassistent ved kommunalt kontor, og ble senere arkitekt. Datteren Margrethe var lektor, mens datteren Johanna var lege. Da han døde var han forhenværende revisjonssjef, og bosatt i Helleveien 45 sammen med sine to døtre. Elsa og Johanna.

Glassnegativsamling i Gamle Bergen Museum, noen få folkelivsbilder på Historisk Museum, Universitetet i Bergen.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Anker Johan Andersen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!