Anne Gropen
Anne Gropen (født 30. november 1863 i Østre Toten, død 12. juli 1950 i Nord-Dakota) var norsk-amerikaner. Hun vokste opp i Nordlia, Østre Toten kommune, men i 1882 utvandra hun til Amerika. Anne Gropen, seinere gift Rud, slo seg ned i Nord-Dakota.
Bakgrunn
Foreldrene Johannes Evensen og Karine Gropen dreiv sammen med sine ni barn plassen Gropen under Askjum, men tok på 1870-tallet over bruket Mikkelborg etter Karines foreldre. Familien bodde da i Gropen om sommeren og i Mikkelborg om vinteren. Om vinteren gikk Anne på ski fra Mikkelborg til Nordli skole.
Eldstebroren Even reiste i 1869 til Amerika, og på 1880-tallet utvandra resten av familien. Anne, broren Jacob og foreldrene drog i juli 1882, mens søstera Johanne Karine kom over året etter.
Farmerkone
Anne Gropen gifta seg med torpingen Gunder Rud (1848-1929), og de bygde opp en farm vest for Portland, Nord-Dakota. Ekteparet Rud fikk fire barn (to døde som unge) og elleve barnebarn. På sine eldre dager satt Anne Rud og så tilbake på oppveksten hjemmme på Toten. Barndomsminnene skreiv hun ned og sendte som leserinnlegg til Totenlagets årbok og avisa Decorah-Posten. På 1930-tallet fortonte barndommen i Nordlia seg som spesielt lys, for prærien i Nord-Dakota ble i disse åra ramma av alvorlig tørke.
Fra Totenlagets årbok 1929
Er der nogen av mine skolekamerater som læser dette, saa undres jeg om de ikke husker mig. Efter at far kjøpte Mikkelborg bodde vi der om vinteren og paa Gropen om sommeren. Gik paa skole ved Bjørnegaard skolekreds til Nordliens skole., til den elskede lærer Lars Madshus, som jeg aldrig skal glemme. Gik som oftest paa ski. Aa, hvilke herlige og lykkelige dage!…….Lever du, du Kaja Jørgine Fjeld? Da husker du nok Anne Gropen. Vi var skolekamerater. Husker du at du var svært syk og borte fra skolen længe? jeg tror det var gigtfeber du hadde. Lever du kjære Kaja, saa skriv til mig….Ja, det for være det samme, men jeg skulde ønske at komme paa det tid der er frugt i haven og faa lov til at gaa og betragte den….Og saa se skibene paa Mjøsen, de gaar vel nu sine daglige ruter - baade passager- og fragtbaatene. Hvor vakkert det var naar mussiken lød fra skibene! Vi kunde tydelig forstaa hvad de spillet ombord……Jeg har ofte undret mig paa hvor totningene er i dette herlige Amerika. Jeg vet der er mange. De er oplyste folk med god opdragelse, og utdannelse de som kom fra Toten. Østre Toten er en av de vakreste, frugtbarelse og rikeste bygder Norge har. Ved Hoff kirke ligger mine bedsteforældre begravet og mange, mange flere av vor familie…..
Fra Decorah-Posten 1. februar 1935
Indlagt er Fornyelse som vil sikre mig ”Decorah-Posten” endnu et Aar. Den er som en gammel, god Ven, besøkende mig to Gange om Ugen. Synes Bladet bliver bedre Aar for Aar. Julenummeret var prægtigt og Jubilæumsnummeret enestaaende interessant. ”De som faldt ved Veien” er dog bedst af alt. Læste med meget Interesse det interessante Brev fra Mrs. Gunder Bergen, Iola, Wis. Jeg var med i din Moders, Hedvig Staalpestads Begravelse. Den var paa Kallerustad. Under din Moders noksaa lange Sygelighed, besøgte min Moder hende ofte, og jeg fik være med. Vi havde med noget styrkende at spise til din syge Moder. Hun var slig en pen, snill og flink Kone. Jeg var 10 Aar gammel, men vil aldrig glemme din Moders begravelse. Vi syntes det var saa sørgelig at se eders fader med de vakre smaa Børn alene. Baade Fader og Moder besøgde eder Juleaften, og jeg fik ogsaa Lov at være med. Men Hedvig – Moderen – var borte. Mine Forældres navne var Johannes Evensen og Johanne Karine Asheimsgropen. Far var født paa Gaarden Hegernes, Vestre Toten, Hans Forældre var Even og Berthe hegernes, vestre Toten. Mors Forældre var Martin og Johanne Mikkelborg, Østre Toten. Da Mors Forældre døde, kjøbte Far Mikkelborg, og derfra reiste vi hid til Amerika i Juli 1882. Begge mine Forældre er døde, men de fik dog se at disse endeløse Prærier blev forvandlet til præktige Hjem, med vakker plantet Skog rundt Husene. Men nu, hvilken Forskjel, da det har været saa lidet regn de sidste Aar. Ser mest ut som Gud vil straffe os, som skildret af Moses. Men alt vil vende sig til det gode, om vi i barnlig Tillid holder ved i Bøn og Tro, saa kan vi trygt overlade alt i Guds Hænder. Tilslut vil jag faa Lov at takke for al den lærerige, underholdende og interessante Læsning, som kommer to gange om Ugen.
Kilder og litteratur
- Breilid, Ludvik Olsen: Askjums historie
- Anne Johannesdatter i folketelling 1865 for Østre Toten prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Anne Johannesdatter i folketelling 1875 for Østre Toten prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Panteregister for Toten, Vardal og Biri: Mikkelborg
- Slektshistoriske opplysninger på nettstedet homepage.mac.com (om foreldrene og barneflokken)
- Slektshistoriske opplysninger på nettstedet homepage.mac.com (om Anne)
- Toten emigrant: 1882
- Toten emigrant: 1882/260