Decorah-Posten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Decorah-Posten nr. 1, 1874.

Decorah-Posten var ei norskspråklig immigrantavis (1874-1972) grunnlagt av forleggeren B. Anundsen. Decorah i Iowa var rundt hundreårsskiftet en liten landsby, men likevel et kultursenter i det norske Amerika. Anundsen ga ut bøker på norsk. Kristian Prestgard fra Heidal i Sel var redaktør av Decorah-Posten fra 1923 fram til 1946.

Blant de mange avisene og tidsskriftene som kom ut på norsk i USA, står Decorah-Posten i en særstilling. Avisen hadde sin storhetstid de første tiårene av 1900-tallet, da det var flest første og andre generasjons nordmenn i USA. Avisen hadde korrespondenter både i statene og i Norge som brakte nyheter både fra det nye og det gamle landet. På det meste hadde avisen over 45.000 abonnenter, av dem over 2000 i Norge, men det store flertallet var nordmenn i USA. En av disse var Anne Rud, født 1863 på husmannsplassen Gropen i Østre Toten. Rud, som emigrerte til Nord-Dakota i 1882, skreiv i 1935 et innlegg i Decorah Posten, der hun både skrøyt av avisa og så tilbake på barndommen i Norge:

Indlagt er Fornyelse som vil sikre mig ”Decorah-Posten” endnu et Aar. Den er som en gammel, god Ven, besøkende mig to Gange om Ugen. Synes Bladet bliver bedre Aar for Aar. Julenummeret var prægtigt og Jubilæumsnummeret enestaaende interessant. ”De som faldt ved Veien” er dog bedst af alt. Læste med meget Interesse det interessante Brev fra Mrs. Gunder Bergen, Iola, Wis. Jeg var med i din Moders, Hedvig Staalpestads Begravelse. Den var paa Kallerustad. Under din Moders noksaa lange Sygelighed, besøgte min Moder hende ofte, og jeg fik være med. Vi havde med noget styrkende at spise til din syge Moder. Hun var slig en pen, snill og flink Kone. Jeg var 10 Aar gammel, men vil aldrig glemme din Moders begravelse.

Korrespondenter i Norge

I Telemark var Torbjørg Lie i Fyresdal korrespondent og tok seg av Fyresdal og Kviteseid, men også noen andre kommuner. Fyresdal Sogelag har gitt ut ei samling av hennes brev i sitt årsskrift i 1996: «Torbjørg Lie: Brev til Decorah-Posten 1890-1922.» Brevsamlingen ble redigert av Øyvind Gulliksen. Dette er særs interessant lesning som er godt skrevet. Stoffet er veldig lokalt orientert, som rimelig er med tanke på utgiver. Torbjørg var gift med forfatteren John Lie.

Ivar Kleiven var korrespondent for Gudbrandsdalen. Hans brev til Decorah-Posten er utgitt i bokform. Lærer Martin Lundstein rapporterte fra Etnedal, kanskje fra andre Valdres-bygder også. I Meråker var Anton Pynten korrespondent fra 1896 og over 60 år framover.

Kilder og litteratur