Lars Madshus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Madshus
Foto: Fra Totens bygdebok II (1953)

Lars Madshus (født ca. 1844 i Vardal, død 17. januar 1880) var lærer. Han var først skoleholder i hjembygda Vardal, men lengst var han ved Nordli skole i Østre Toten, fra ca. 1862 til sin død i 1880. I 1867 var han også konstituert som lærer i nabokretsen Bjørnsgård.

Bakgrunn

Lærer Madshus vokste opp på garden Madshus i Vardal, som sønn av Ole Larsen og Beret Olsdatter. Både Lars og broren Ole begynte som skolelærere. Lars Madshus gikk på lærerseminaret i Land før han begynte som lærer på Nordli-skolen.

Lærerkarriere

En av elevene hans ved Nordli skole var Anne Gropen, som seinere emigrerte til Amerika. I Totenlagets årbok fra 1929 ser hun tilbake på skolegangen i Nordlia og «den elskede lærer Lars Madshus, som jeg aldrig skal glemme».

Da biskopen var på visitas i Østre Toten i 1867, vurderte sokneprest Steen Madshus som «Meget duelig». Halvparten av lærerne fikk denne vurderinga, mens den andre halvparten bare var «Duelige».

Madshus døde da han bare var 36 år, og Karl Sagvold tok over lærerstillinga hans.

Familie

Madshus var gift med Lise Olsdatter (1842-?), også hun fra Vardal. Ifølge 1875-folketellinga hadde de to jenter og to gutter. Sønnen Olav Madshus ble også lærer. Madshus-familien hadde leilighet og lærerjord på Nordli skole.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker