Anneliese Dørum (1939–2000)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anneliese Dørum.
Foto: Stortinget

Anneliese Dørum f. Parow (født 3. oktober 1939 i Trondheim, død 4. november 2000 på Lørenskog) var lærer, lokalpolitiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Slekt og familie

Hun var datter av forretningsdrivende Ernst Parow (1910–1999) og husmor Agnes Løftamo (1916–1999).

I 1968 ble hun gift med førsteamanuensis Hallvard Dørum. Blant deres fire barn finner vi historiker Knut Dørum (f. 1969).

Liv og virke

Hun vokste opp i Trondheim, og var bare noen måneder gammel da landet ble okkupert. Faren født i Berlin med tysk mor og norsk far. Han og flere søsken, blant annet tanntekniker Anneliese Parow (f. 1900) kom til Norge tidlig, da deres far ble distriktslege i Vikna. Da krigen kom i april 1940 drev Ernst Parow en bilforretning på hjørnet av Olav Tryggvasons gate/Munkegata i Trondheim. Ettersom Ernst Parow var tysk statsborger fikk han beskjed om å melde seg på konsulatet, og han ble redd for at han skulle få problemer. Det dreide seg bare om tolketjenester for en innkjøpsrunde. Gjennom krigen hadde han en del kontakt med tyskerne, og solgte biler til dem. Han hadde også kontakt med Henry Rinnan. Hans vesle datter var så klart fullstendig uvitende om hva dette kunne medføre. Etter krigen var det en del folkesnakk, men det ble aldri gjort noen rettslige skritt mot ham. Familien kunne dermed puste letta ut - og Anneliese kunne heldigvis begynne på skolen uten å ha fått et svært uheldig stempel på seg.

Etter examen artium på engelsklinja i 1959 studerte hun 1959–1960 ved Universitetet i Freiburg am Breisgau i Tyskland. Hun gikk så på Gymnastikhøjskolen i Viborg i Danmark 1960–1961. Tilbake i Norge tok hun mellomfag i tysk og engelsk ved Lærerhøgskolen i Trondheim, og fulgte opp med grunnfag i pedagogikk. Hun ble cand.mag. i 1972. Året etter avla hun pedagogisk eksamen og ble adjunkt.

Hun flytta sørover omkring 1967, da hun fikk jobb som lærer på Nordby ungdomsskoleJessheim. Der ble hun til 1980. Hun engasjerte seg i lokalpolitikken, og satt i kommunestyret i Ullensaker fra 1971 til 1979. Hun satt også på fylkestinget fra 1979 til 1985. Jobbmessig gikk hun også over til politikken, da hun i 1980 ble politisk sekretær i Akershus Arbeiderparti. Hun hadde også en rekke offentlige verv og verv i partiet. Dørum var også med på å stifte lokallag av Human-Etisk Forbund.[1]

Stortingskarrieren begynte som femte vararepresentant i 1977. I 1981 ble hun igjen vara, denne gangen første vararepresentant. En kort periode møtte hun fast for Einar Førde. Ved valget i 1985 kom hun for første gang inn som fast representant, og dette gjentok seg i 1989, 1993 og 1997. Gjennom sin lange stortingskarriere satt hun i en rekke forskjellige komiteer, og hun var blant annet delegat til FNs generalforsamling i 1991. Hun markerte seg som en sterk og prinsippfast politiker, og var blant annet en av de få Ap-representantene som i 1994 var motstander av EU-medlemskap.

Etter Berlinmurens fall og gjenforeninga av Tyskland var farens familie en av mange som fikk tilbake eiendom i det tidligere Øst-Tyskland. Dette inkluderte et hotell som Anneliese Dørum bestyrte ved siden av politikken.

I oktober 2000 ble hun brått syk mens hun venta på toget på Kløfta stasjon. Hun valgte selv å fortelle hva som hadde skjedd. Med hjelp fra konduktøren kom hun seg på og av toget, uten å helt forstå hva som har skjedd. Først da hun ble plukka opp av ektemannen innså hun at høyre arm var lammet. På Sentralsykehuset i Akershus fikk hun den vonde beskjeden om at årsaken var en svulst i hjernen. Det ble klart at det dreide seg om spredning fra lungene, og at hun derfor var kommet langt i sykdomsforløpet. Det ble raskt klart at hun hadde kort tid igjen. Strålebehandling ble påbegynt, og i et intervju i VG 26. oktober 2000 sa hun at hun hadde noen måneder eller kanskje et år igjen. Men kreften var svært aggressiv, og bare ei drøy uke etter gikk hun bort på sykehuset.

På samme tid pågikk en nominasjonskamp i fylkespartiet, der det var mulig at hun kom til å bli satt lenger ned på lista. I stedet måtte hun melde fra om at hun ikke kunne ta gjenvalg.[2]

Bisettelsen var i Ullensaker kulturhus, og blant talerne var partileder Thorbjørn Jagland. Statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl var også til stede.

I 2023 fikk en planlagt vei på Jessheim navnet Anneliese Dørums veg.[3]

Referanser

  1. Romerikes Blad 2000.11.24. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Romerikes Blad 2000.10.24. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Romerikes Blad 2023.02.01. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur