Arne Hestenes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Hestenes.
Foto: Faksimile fra Studentene fra 1939 (1964)

Arne Magnus Hestenes (født 29. januar 1920 i Tromsø, død 3. januar 1995 i Oslo) var journalist, tilknyttet Dagbladet fra 1947, hvor han var reporter, petitskribent, portrettskribent  og filmkritiker.

Familie

Arne Hestenes var sønn av disponent Ola Hestenes (1891–1961) og Gerda Kristine Larsen (1897–1963), og var gift med Karin Sonja, født Bergan (1939-2001). Han var bror av høyesterettsadvokat Olav Hestenes (1930-1996).

Liv og virke

Arne Hestenes vokste opp i Tromsø, og hadde tidlig et ønske om å bli journalist. Han skrev petiter i Tromsø Stiftstidende, og som 17-åring fikk han antatt sin første artikkel i Dagbladet, et intervju med ishavsskipperen Theodor Grøndahl.

Hestenes tok examen artium i 1939, og  begynte deretter å studere filologi ved Universitetet i Oslo. Studiene ble avbrutt på grunn av krigen. Han ble arrestert av tyskerne, men flyktet til Stockholm, der han arbeidet for Sikringstjenesten (som skulle beskytte Hjemmefronten mot infiltrasjon) 1944-1945. Hans senere  Dagbladet-signatur, Plut, stammer fra denne tiden, et kodeord som var en forkortelse av navnet på planeten Pluto.

Hestenes fortsatte studiene etter krigen, og ble cand. mag. i 1947.  Samme år ble han ansatt i Dagbladet som journalist, hvor han forble resten av karrieren,  med unntak av et opphold i Paris 1948-1949. I tillegg til sitt journalistiske virke var Hestenes dessuten en mye brukt konferansier.

Som journalist behersket Hestnes flere sjangre. I tillegg til å være reporter var han  petitskribent, han skrev restaurantspalter, og han var filmanmelder. Mest kjent var han likevel kanskje som portrettskribent, i en årrekke i samspill med tegneren Gösta Hammarlund. Han intervjuet ikke bare norske personligheter, men også utenlandske, som  Henri Matisse, Marc Chagall, Salvador Dali, Elizabeth Taylor, Muhammed Ali, David Bowie og Henry Kissinger.

Hestenes mottok en rekke priser for sitt journalistiske arbeid, som Narvesenprisen, Oslo kommunes kunstnerpris, Oslo Kinematografers Chaplin-statuett og Haugesund Bys Hederspris. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1991 for “fremragende journalistikk”. Arne Hestenes' journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk (Hestenes-prisen) ble utdelt for første gang i 1993. Den deles ut i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund. 

Ettermæle

Arne Hestenes er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I et minneord over Arne Hestenes i Aftenposten 4. januar, skrevet av Jan E. Hansen, ble han beskrevet slik (utdrag):

Som anmelder og reporter, selv kalte han seg rapportør, var han mer samvittighetsfullt påpasselig enn noen eksamenskandidat, men selvsagt mer forfengelig også, profesjonelt sett. Innenfor den litterære tradisjonen som Dagbladet ennå var preget av da Arne Hestenes kom til avisen som 27-åring, skapte han sin egen skoleretning. Han følte sterkt at det forpliktet ham, som den perfeksjonist han ville være, men også som yngre journalisters kollega og forbilde. De kalte ham onkel Arne. Som portrettør var han ærgjerrigheten selv, ikke minst i sin utforskning av detaljer ved personligheten.

Arne Hestenes er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med sin kone.  

Kilder

  • Wandrup, Fredrik: Arne Hestenes i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 6. juni 2021 fra https://nbl.snl.no/Arne_Hestenes
  • Studentene fra 1939. Utg. Bokkomiteen for studentene fra 1939. Oslo. 1964. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Aftenposten 4. januar 1995: minneord over Arne Hestenes skrevet av Jan E. Hansen.