Arpad Lehner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
I 1948 var Arpad Lehner - stående i midten - med på vinnerlaget til Asker Schakklubb.
Foto: Ukjent

Arpad Lehner (født 25. mai 1896 i Ungarn, død 23. februar 1962) var pianist, musikklærer og hønserieier i Asker.

Han kom til Norge etter første verdenskrig, og ble raskt kjent som en fremragende pianist og musikklærer. Han hadde studert ved konservatoriet i Budapest under professor Dohnanyi. Blant hans mest kjente elever er Robert Levin, som kom til ham som tiåring. Han spilte en tid på Frimurerlosjen i Oslo, og han fikk jobb i orkesteret på Palads Theatret.

Han var en dyktig sjakkspiller, og var aktiv i Asker Schakklubb. I 1948 var han blant de seks spillerne som sendte klubben opp fra A-klassen til mesterklassen, og sikra klubbens medlemskap i Oslo og Omegn Sjakkrets.

Da arrestasjonene av norske jøder begynte høsten 1942, unngikk Lehner lenge å bli henta inn. Fordi han var gift med ei ikke-jødisk kvinne sto han ikke på lista over de som skulle deporteres. Han ble tatt den 30. oktober 1942, og satt til 10. desember samme år på Bredveit. Han ble så overført til Berg interneringsleir, der han satt til 21. januar 1943. Etter noen måneder på frifot ble han den 20. april 1943 arrestert igjen. Han satt på Bredtveit fram til 8. mai samme år, og ble så overført til Grini med fangenummer 7552. Den 16. februar 1944 ble han så overført til Berg. Den 1. mai 1945, bare en uke før krigen var over, ble han løslatt og klarte å rømme til Sverige. Han kom seg dermed gjennom krigen med livet i behold.

I dødsannonsen hans opplyses det at han ble kremert i Wien den 28. februar 1962.

Litteratur og kilder