Asbjørn Olavson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm private landbruks- og folkehøyskole for jenter ble opprettet i 1881.
Foto: Ukjent

Asbjørn Olavson (født 1837 i tidligere Haus kommune i Hordaland, død ?) var agronom, skolestyrer og gårdbruker. Han var gift med Betzy Nielsen, født 1845 i Sørum, og de hadde fem barn.

I 1880 opprettet han Lillestrøm private vinterlandbruksskole, og sammen med en annen lærer stod han for undervisningen. Om sommeren holdt han landbruks- og folkehøgskolekurs for jenter. Olavson underviste i de teoretiske fagene, og en lærerinne underviste i håndarbeid. Da han i 1882 kjøpte gården Presterud i Sørum, sluttet han med landbruks- og folkehøgskolekursene.

Siden Olavsson bodde i Torvfabrikkens bestyrerbolig, eller Solheim som huset ble kalt, og som lå i Solheimsgata 1 i Lillestrøm, er det trolig at han var leder for Lillestrøm Torvfabrikk.

Asbjørn Olavson var en av initiativtakerne til opprettelsen av Lillestrøm Arbeidersamfund. Det skjedde 9. oktober 1881, og han ble Arbeidersamfunnets første formann. Olavson og styret fikk mange kjente foredragsholdere til Lillestrøm, blant annet Bjørnstjerne Bjørnson som holdt en av sine store taler her 25. juli 1881.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!