August Stamer Olai Ludt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

August Stamer Olai Ludt (født 29. juli 1827 i Bergen, død 16. mars 1900 i København) var fotograf i Bergen og Stavanger. Han var også ølbrygger i Bergen en tid, og ble til slutt grosserer i København.

Han var sønn av skipper August Stamer Ludt og Else Birgitte Waage, og ble gift 2. oktober 1857 i Korskirken i Bergen med Engel Marie Beyer Bruland (født 1826), datter av Johan Bruland og Ida Sophie Jæger. Var først ølbrygger og tok handelsborgerskap i 1857, reiste også i årene 1853-60 rundt med engelske turister som «Commissionair». Ølbryggingen ble en økonomisk fiasko og 24.8.1863 åpnet han sitt "photographiske Attelier" i Kortpilsmuget. I folketellinga 1865 finner vi ham som fotograf i Kirkegaten 34 Flekkefjord sammen med kona og tre barn. I 1866 forsøkte han seg også i Stavanger, med adresse Stenkargata 20.

Han hadde en studietur til Berlin for å forbedre sine fotografiske kunnskaper, men klarte allikevel ikke å holde fotograferingen gående lenger enn til 1867. Etter å ha gitt opp fotograferingen flyttet han til København, hvor han endte sine dager som grosserer.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg August Stamer Olai Ludt er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.