Austmarka (Kongsvinger)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
To jenter med sykler ser mot Austmarka.

Austmarka er et sokn og en skogsbygd i Kongsvinger kommune og ligger rett sør for innsjøen Møkeren og langs dennes vassdrag sørover til Utgardsjøenriksgrensen.

Tettstedet hadde 236 innbyggere 1. januar 2019, og jord- og skogbruk utgjør mesteparten av det lokale næringslivet.

Austmarka kirke fra 1858 er soknets kirke. Soknet ble oppretta etter resolusjon av 19. mai 1856 og dekker området fra og med Brødbøl til og med Fagernes samt Varaldskogen. Austmarka var tidligere en del av Eidskog sokn i Vinger prestegjeld, men ble værende igjen som eget sokn i Vinger prestegjeld da Eidskog ble et eget prestegjeld i 1859.

Austmarkakonflikten

1. mai-toget på Austmarka i 1928, kort tid etter at Austmarkakonflikten var over.
Foto: Norsk Skogmuseum (1928).

Utdypende artikkel: Austmarkakonflikten

Austmarka er også kjent for Austmarkakonflikten i 1927 til 1928. Dette var som den samtidige Julussakonflikten en arbeidskonflikt som dreide seg om prinsipper i forbindelse med organiseringen av skogsarbeiderne, da det nystartede Norsk Skog- og Landarbeiderforbund forlangte å få opprettet en tariffavtale for sine medlemmer.

Konflikten endte i april 1928 da skogeieren, firmaet Anders H. Kiær & co. prinsipielt anerkjente arbeidernes organisasjonsrett.

Konflikten gikk hovedsakelig fredelig for seg, selv om det var noen ampre utfall mot streikebrytere, men den var første for hvor ble satt i fascistiske kampgrupper, først Arbeidets frihet, og deretter sto Den Nasjonale Legion klar, og dette bidro til å eskalere konkliktnivået.

Kilder


Koordinater: 60.1036° N 12.3252° Ø