Axel Leverin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Et av Axel Leverins bilder av Fredrikstad. Fra Isegran med Kråkerøy til venstre og Cicignon til høyre.
Foto: Axel Leverin (1903).

Axel Leverin (født 1859 i Borås i Sverige, død 12. april 1905 i Fredrikstad) var fotograf med virke i Østfold, Vestfold og Kristiania.

Leverin stiftet sammen med Christian Gihbsson den første fotografiske forening 6. desember 1894. Ca. 1898/99 flyttet han til Fredrikstad. Ved folketellinga 1900 er han ført med adresse St. Olafsgade nord på Cicignon. Der bodde han sammen med kona Alma Leverin (f. 1863 i Sverige), som var musikklærer, og deres datter Karin Leverin (f. 1889 i Kristiania).

Firmaet i Christiania ble overtatt av Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen i 1896, og firmaet i Fredrikstad av G.L. Sollem, som kalte seg «Leverins Efterfølger». Sollem drev firmaet til sin død i 1940, deretter ble det fortsatt av hans enke med Norvald Holen som bestyrer. Fra 1947 ble det A/S, og overtatt av Norvald Holen og Gudrun Hansen, fra 1975 av Holens enke og sønnen Jack Holen, og fra 1978 av sønnen alene.

Virkesteder:

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Axel Leverin er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!