Børre Morthoff

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Børre Morthoff bak disken.

Børre Morthoff (født 27. april 1890 i Løten, død 14. april 1982) var landhandler ved Lena i Østre Toten. På gravsteinen skrives fornavnet Børe.

Bakgrunn

Han vokste opp i Løten, som nest eldste sønn på garden Morthov (også skrevet Morthoff). Foreldrene var Mathias og Berte Morthoff. I folketellinga for 1910, da han var 20 år gammal, er Børre Morthoff registrert på garden SterudNes. Der arbeidde han som «gaardsfuldmægtig», noe som sannsynligvis tilsvarte husbondskar.

Til Toten

Tidlig på 1930-tallet kjøpte han landhandleriet Solhaug i Håjen ved Lena, Østre Toten. Han overtok butikken etter broren Bjarne Morthoff, som hadde kjøpt stedet i 1921. Børre Morthoff, som var ugift, dreiv forretningen med hjelp av Olga Smedsrud (1918-2000) fra Kolbu. Olga begynte hos Morthoff i 1944. Hun var først husholderske, men hun begynte etter hvert å arbeide i butikken også. Hun fortalte at «Morthoff var en fin arbeidsgiver, alltid blid, hyggelig og hjelpsom». Butikken var et typisk assortert landhandleri, der handelen foregikk over disk. Olga Smedsrud skreiv at «Vi hadde alt det folk kom og spurte etter. Metervarer og undertøy av alle slag, spiker og alt som trengtes til bygging».

Diskmann

Morthoff trivdes blant kundene, og ifølge Olga var han en «diskmann uten like. Alltid blid og forekommen til sine kunder». På sine eldre dager overlot han butikkdrifta til Olga, men fortsatte å sitte ute i butikken for å prate med kundene. Dette gjorde han helt til han var 90 år; han døde to år seinere og ble gravlagt på Hoff kirkegard. Olga overtok huset i 1983, og hun fortsatte med butikkdrifta til i mars 1987. Bygningen er nå ombygd til leiligheter.

Sanger

Morthoffs gravminne på Hoff kirkegard.
Foto: Inger-Marit Østby (2015).

Børre Morthoff skreiv også noen sanger, blant annet en 17. maisang (i 1959) og en hyllest til strøket Kampen, området der landhandleriet lå. Sang til Kampen begynner slik:

Omslynget av elvens bue
ligger Kampen, vår egen stad
Her er kampingens hjemlige tue,
der de ligger i rekke og rad.

Ettermæle

Morthoff var en populær kremmer, og særlig ungene satte stor pris på han. Karin Gjestrum (født Hubred) skreiv et vers til han da han fylte 90 år, og der heter det:

Husker godt da jeg lita var
kom til butikken med mor og far,
bakom disken – du Børe sto
så blid og god.
Ruslet så borti skapet ditt,
det vanket sukkertøy
og «ladebit»
for en glede.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker