Bastøy fyr

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bastøy fyr
Bastøy fyrstasjon.JPG
Foto: Chris Nyborg (2014).
Oppretta: 1840
Status: Avbemannet og automatisert 1986
Funksjon: Leifyr
Eier: Staten, disponeres av Bastøy fengsel
Sted: Bastøya
Kommune: Horten kommune
Fylke: Vestfold

Bastøy fyrBastøya i Horten kommune ble etablert i 1840. Fyret ble automatisert i 1986, og har siden vært ubemanna. Det eies av staten, og disponeres av Bastøy fengsel. Fyret leies ut, primært til personer med tilknytning til Kriminalomsorgen og lokale organisasjoner, men også til andre når det er kapasitet.

Det ble i 1828 foreslått å anlegge et fyr på Østenskjær sør for Bastøy. Etter en strid om plasseringa ble det nedsatt en kommisjon, og den kom fram til at det var mer hensiktsmessig å plassere det på nordøstsida av Bastøy. Der ville de være like synlig, men samtidig gi bedre peiling på Langgrunnen hvor det er gode forhold for å ankre opp.

Den første fyrbygningen var et laftebygg på 14 ganger 10 alen, der lykta var plassert i et karnapp. Det kom mange klager på at lyset var for dårlig, ikke minst på vinteren når sjørøyken legger seg tett i området. I 1849 ble lykta derfor løfta omkring fire meter opp.

Det eldste fyret ble revet i 1896, og i noen år sto det bare en mindre markeringslykt der. Men det var behov for et fyr på stedet, og den 20. november 1918 ble lykta i det nye fyret tent for første gang. Det var et Daleenlys, drevet med acetylengass. Det kom strøm på øya i 1929, men først i 1952 ble fyret elektrifisert. Samtidig ble det gamle tåkesignalet, som hadde motordrevet kompressor, erstatta med et moderne nautofonanlegg.

Den 30. oktober 1986 ble fyret avbemanna. Lykta er i dag bare en mindre markeringslampe, mens fyrfunksjonen er overtatt av en automatisk fyrlykt på Mefjordbåen lenger sør i fjorden.

En tid etter avbemanninga var fyret hospitantbolig for ansatte ved fengselet. Etter at man slutte med den ordninga ble det innreda slik at det er mulighet for å holde kurs der, og det er soveplasser både i selve fyrbygningen og i et anneks.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker


Koordinater: 59.386332° N 10.536961° Ø