Batnfjordsøra

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjemnes kommunehus, Batnfjordsøra
Foto: Jan-Tore Egge

Batnfjordsøra er kommunesenter i Gjemnes kommuneNordmøre i Møre og Romsdal. Stedet er av Statistisk sentralbyrå definert som tettsted. Mot sør og vest går E39 til Molde og mot nord mot Kristiansund. Batnfjordsøra ligger omtrent midt imellom de to byene, og reisen tar omtrent en halv time med bil. Østover går det vei til bygdene Øre, Torvikbukt og Osmarka.

Batnfjordsøra ligger innerst i Batnfjorden, og hadde tidligere dampskipsanløp, med kai på Øren. Trafikk på vei har forlengst overtatt for sjøtransport. Europavei 39 gjennom sentum av Batnfjordsøra er laget som en miljøgate. Batnfjord kirkegård har ingen kirkebygg, heller ikke tettstedet Batnfjordsøra. Innbyggerne sokner til Øre kirke i Skeisdalen. Tusenårsstedet i Gjemnes er rådhusplassen, mellom kommunehuset, samfunnshuset og skolen.

Aarø Automobilselskap var først med busstrafikk i Norge, og ble stiftet 12. mai 1908 av Johan Olsen Aarø sammen med sin far Ole B. Aarø. Samme dag som selskapet ble stiftet, gikk første turen, den 36 kilometer lange veien fra Molde til Batnfjordsøra. Ruta ble kjørt med en nyinnkjøpt seks-seters UNIC 1907-modell. Batnfjordsøra var endestasjon for bussruten og hadde korrespondanse videre nordover til Kristiansund og Trondheim med dampbåt. Bussruten og dampbåten via Trondheim, derfra med tog til Kristiania, var dengang den raskeste reiseruten til hovedstaden. Da Raumabanen åpnet tok den over denne trafikken.