UNIC

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

UNIC var en fransk bilfabrikant grunnlagt av Georges Richard i 1906, etter at han sluttet hos Richard-Brasier. UNIC var produsenter av lastbilunderstell. Navnet UNIC kommer av at fabrikken kun hadde planer om å bygge bare èn serie, men senere kom det flere typer.

Société anonyme des automobiles UNIC ble etablert i Puteaux og produserte biler med to og fire sylindre. Den firesylindrede modellen med 1943 cm³ 12 CV var ekstremt populær og ble produsert nesten 20 år.

Under første verdenskrig var UNIC drosjer med i forflytningen av tropper i forbindelse med slaget ved Marne 5.-9. september 1914.

UNIC ble i 1958 en del av Simca. I 1966 ble Simcas UNIC-lastbildivisjon tatt over av Fiat. I 1975 ble denne produksjonen overtatt av Iveco. All produksjon i Frankrike ble lagt ned i 1987.

Som buss i Norge

1907 UNIC, fotografert i Kristiania i 1908 før turen til Møre og Romsdal.
Foto: Eivind Enger, Kristiania (1908).

Utdypende artikkel: Norges første bussrute

Den første bussruten i Norge ble kjørt av Aarø Automobilselskap med en UNIC 1907-modell med seks sitteplasser. Den var bare i drift som rutebil i fire år før et nytt kjøretøy overtok dens plass. Bilen ble donert til Romsdalsmuseet i Molde av Molde Bilruter ved Ole Rødseth og er bevart på Romsdalsmuseet og har registreringsnummer T-1. Johan Olsen Aarø fikk kjøpt bil og lærte seg å kjøre den. Johan brukte 17 timer på den 480 kilometer lange reisen fra Kristiania til Åndalsnes. Derfra ble bilen fraktet med dampbåt til Molde.

Bare bilens understell og motor var produsert av UNIC. I Kristiania bygde firmaet Kolberg, Caspary & Co karosseriet i lokalene til Kløvstad & Søns Vognfabrik. Den var åpen og hadde kalesje. Motoren ga 18 Hk og farten var omtrent 60 km/t. De konstruerte en ny type klappsete der passasjeren satt i kjørerettningen.

Posten Norge utga 6. juni 2008 en serie på fire frimerke med motiv fra norsk kommunikasjonshistorie. Aarø Automobilselskaps første rutebil Unic er avbildet på ett av frimerkene.

Kilder

  • Losnegård, Gaute. 2008. Norsk rutebilhistorie. Skald forlag. 256 sider. ISBN 9788279591252