Birger Harry Bjerkebæk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Birger Harry Bjerkebæk.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.

Birger Harry Bjerkebæk (født 11. juli 1905 i Aremark, død 28. februar 1945 i Halden) var lensmann i Berg i Østfold og leder i etterretningsorganisasjonen Pan-gruppa under [[andre verdenskrig|okkupasjonen. Han døde i forbindelse med avhør hos Sipo i Halden.

Han var sønn av tollstasjonsbestyrer, gårdbruker og poståpner Ole S. Bjerkebæk (f. 1866 i Aremark) og Augusta Bjerkebæk f. Myrén (f. 1872 i Nøssemark i Sverige). I folketellinga 1910 finner vi ham på bruket Løkkeli i Aremark sammen med foreldrene og sju søsken; han var den femte i rekka av de som er oppgitt i tellinga.

I 1933 ble han gift på Dovre med Anne-Cathrine Stockinger (f. 1912 i Halden), og de fikk tre barn.

Etter å ha gjennomgått middelskole, brannetterforskningskurs, kriminalteknisk kurs og flere korrespondansekurs ble han i 1933 lensmann i Berg, en stilling han hadde til sin død. Han var en av lensmennene som under okkupasjonen ble sittende i stillinga etter at politiet ble nazifisert. Han utnytta dette for å kunne drive Pan-gruppa, som samla inn etterretningsmateriale om tyskerne i Østfold, og som også bidro med eksport av flyktninger og import av illegalt materiell.

Den 28. februar 1945 døde han i forbindelse med et avhør hos Sipo i Halden. Han skal ha dødd for egen hånd, for å unngå å sprekke og dermed avsløre andre medlemmer av gruppa.

Kilder

Eksterne lenker