Bjørnåsbatteriet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanonstillingene på Bjørnåsbatteriet.
Foto: Chris Nyborg

Bjørnåsbatteriet eller Thorbjørnsrud skanse er en batteristilling som ble anlagt i 1902 for å dekke området mellom Dillingveien og Vansjø. Dette skjedde som et ledd i opprustningen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, da man anla fort og batterier langs svenskegrensen fra Kongsvinger til Svinesund og vest for Oslofjorden for å møte en eventuell svensk invasjon.

Det ble planlagt tre slike batterier i Moss i perioden: Bjørnåsbatteriet, Orkerød skanseJeløya og Verksbatteriet ved Moss Jernverk. Verksbatteriet må ansees som et av de mest moderne av disse stillingene. Mens de fleste var anordnet slik at kanonene stod tett samlet på linje, var de i Verksbatteriet spredt i terrenget. En treffer ville derved bare kunne ødelegge én kanon. Batteriene inngikk ikke i selve Glommalinjen, men var en andre forsvarslinje mot svensk fremrykking mot Kristiania.

Batteriet er omkring 50 m langt fordelt på fire kanonstillinger. Hver stilling har to mannskapsgraver, to ammunisjonsnisjer og standplass for en 10,5 cm kanon. Brystvernet er 70 cm, hvilket var standarden for batteristillingene som ble anlagt i perioden. Rett ved siden av batteriet, mot vest, står et orienteringsbord eller siktebord, i granitt. Det skulle egentlig være brystvern på tre sider av orienteringsbordet for å beskytte ildleder, men det ble aldri reist på Bjørnåsen. Bemanningen skulle bestå av fem offiserer, syv underoffiserer og 117 menige. Det var også en slette med plass til 90 hester knyttet til anlegget. Kanonene hadde en effektiv rekkevidde på fire km.

I 1905 var mannskapene mobilisert og bemannet batteriet. Som følge av Karlstadkonvensjonen av 23. september 1905 ble kanonene fjernet. Moss ligger helt i utkanten av området som ble demilitarisert gjennom konvensjonen og batteriet ble derfor ikke revet. I årene 19031916 var det øvelser der batteriet inngikk.

Etter første verdenskrig forfalt anlegget. I 1986 ble det satt i stand igjen av lokale foreninger tilknyttet Forsvaret.

Adkomst

Batteriet er tilgjengelig for publikum, og er skiltet fra Vålerveien via Skanseveien.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no


Koordinater: 59°26′8″ N 10°41′37″ Ø