Bokbåten «Epos»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen bør oppdateres. Se evt. diskusjonssiden for merknader.
Bokbåten «Epos» ved kai på TustnaNordmøre.
Foto: Olve Utne (3. februar 2010).

Bokbåten «Epos» er et flytende folkebibliotek som besøker mindre steder i fylkene Hordaland og Møre og Romsdal. Inntil høsten 2015 også i Sogn og Fjordane, men dette fylket trakk seg etter kontinuerlig drift siden starten. Bokbåttjenesten startet i 1959 og ble de første årene drevet fra forskjellige båter, den aller første med navnet «Abdulla». Verdens første spesialbygde bokbåt som fortsatt er i drift, Epos, ble satt i drift i 1963. Epos ble bygd ved Fjellstrand AS på Oma i Strandebarm og er 80 fot lang.

Bokbåttilbudet har flere ganger vært trua av nedlegging. I november 2015 skjedde dette igjen, noe som utløste stort engasjement. I siste liten ble den redda av at fylkespolitikere i Hordaland ble enige om videre fiansiering etter at SV la ned ultimatum om dette i budsjettforhandlingene, og fikk med AP, KrF og SP på det. Det må forhandles på nytt om finansiering i budsjettet for 2017.[1]

Bokbåten idag

Bokbåten kommer to ganger i året til mindre grender og bygder langs fjordene og på øyene på Vestlandet. Bibliotekdriften finansieres og drives i samarbeid mellom fylkesbiblioteka i de respektive fylkene. I 2014 hadde bokbåten 167 stopp i 62 ulike kommuner i de tre fylkene. Totalt utlån var 52 047, av dette 38 271 til barn, med andre ord ca 73%. Besøket var i alt på 11 724 barn og voksne. i Sogn og Fjordane, som trakk seg ut i 2015, utgjorde utlånet til voksne mer enn i de andre fylkene, ca. 60%.

Vanligvis har bokbåten med ca. 5000 bind bøker som er til utlån. I tillegg har en kontaktperson på hvert bokbåtstopp en eller flere kasser med bøker som kan byttes ut hver gang bokbåten kommer.

I dag er Epos eid av Vinnes Skyssbåtservice AS. Båten blir leid inn som bokbåt i høst- og vintersesongen, og fungerer ellers som turistbåt.

Med på turene er også et kulturprogram retta mot barn. Dette er ofte musikere, forfattere, dukketeater eller teater|barneteater og er ofte den eneste formen for levende kultur som blir tilbudt de stedene der bokbåten stopper.

Bildegalleri

Referanser

  1. «Bokbåten reddet i siste liten - igjen» fra NRK Hordaland. Publ. 2015-11-19, lest 2015-12-02.

Litteratur

Eksterne lenker