Borgestad stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgestad stasjon
Foto: Jan-Tore Egge (2012).

Borgestad stasjon (9,8 moh.) er en nedlagt jernbanestasjon i Skien kommune, som betjente Vestfoldbanen og Bratsbergbanen. Stasjonen ble åpnet i 1917, da Bratsbergbanen sto ferdig, opprinnelig under navnet Menstad stasjon, men allerede året etter ble navnet endret til Borgestad stasjon. Navnet er etter gården Borgestad.

Stasjonsbygningen er oppført i upusset tegl, i en nybarokk stil, med hjørnesteinmarkeringer og med dekorative detaljer. Arkitekt for denne var NSBs arkitektkontor ved Gudmund Hoel.

Stasjonen betjente kaiene i Menstad gjennom et eget sidespor til Norsk Hydros havneterminal, som ikke lenger er i bruk, og var sentral for Norsk Hydros transportbehov fra anleggene på Rjukan, noe som var en viktig forutsetning for Bratsbergbanen.

Stasjonen var betjent fram til 1972. I 2004 ble det slutt på togstopp ved stasjonen, men allerede 10. januar 2005 åpnet igjen for passasjertrafikk. Trafikkgrunnlaget var imidlertid for svakt for NSB, og 11. juni 2006 sluttet togene å stoppe på Borgestad. I mange år var det en betydelig godstrafikk ved Borgestad.

Stasjonsbygningen er klassifisert som verneverdig i Nasjonal verneplan for kulturminner i jernbanen. Bygningen eies i dag (2010) av NSB og leies ut til boligformål.

Like sør for stasjonen lå Borgestadholmen holdeplass mellom 1883 og 1934.

Kilder


Koordinater: 59.16739° N 9.64485° Ø