Borgny Holmang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgny Holmang som nyutdannet lærer. Norske skolefolk, 1952

Borgny Holmang, lærer og lokalhistoriker, ble født 1928 i Sandtorg i Harstad kommune, pikenavnet var Kristiansen. Lærer på Skjånes internatskole i Skjånes i Gamvik kommune fra hun var nyutdannet. Borgny hadde eksamen fra Tromsø lærerskole i 1951 og foreldrene var snekker Sigurd Kristensen og Nora Mikkelsen. I 1952 giftet hun seg med Knut Gabrielsen fra Ankenes som også var lærer i Gamvik. Paret slo seg ned i Rypefjord ved Hammerfest. I 1954 ble husmorforeninga i Rypefjord stiftet og Borgny ble valgt til sekretær.

I 1962 endret paret slektsnavn til Holmang og flyttet til Lødingen hvor Borgny begynte som lærer ved Lødingen sentralskole, mannen Knut Holmang ble skolestyrer på samme skole. Borgny var aktiv i organisasjonslivet i Lødingen og leste gjerne egne dikt og hjalp til med skolerevyer. Hun arrangerte 8. mars-markeringer ved siden av rosemaling med Friundervisningen og engasjement for Lødingen Handikaplag og Lødingen lokalhistorielag. I voksen alder begynte Borgny å studere arkeologi og påviste et større funn fra steinalderen i Lødingen. Hun var med i redaksjonen for Årbok for Lødingen, styret i Lødingen museum og ble ansett som ekspert på veter og varder, et tema hun skrev artikler og holdt foredrag om i det lokalhistoriske miljøet.

Kjelder og litteratur

  • Holmang, Borgny: «En seminarist fra Trondenes» i Årbok for Harstad 2005.
  • Holmang, Borgny: Møbelsnekkeren og seminarbygningen fra Trondenes. I: Harstad tidende. 21.5.2001, s. 32. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Holmang, Borgny: Sangskatt under loftsbjelkene. I: Harstad tidende. 30.5.1998, s. 22-23. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Holmang, Borgny: Steinalderfunn i Hårvikhalsen. I: Harstad tidende. 12.6.1999, s. 28-29. Harstad Tidende 1999.06.12. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Holmang, Borgny: Veter og varder : stedsnavn forteller om et gammelt varslingssystem. I: Harstad tidende. 28.3.1998, s. 20-21. Digital versjonNettbiblioteket.