Bråten holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Båten holdeplass noen år etter åpningen med et av de originale leskurene med kioskavdeling, tegnet av Erik Glosimodt. Leskuret står fortsatt, men kiosken er bygget inn. Ekebergveien i bakkant, bak treskakittet.
SL79 115 ved Bråten holdeplass.
Foto: Roy Olsen (2008).
Seterliveien sett fra Ekebergveien hvor den krysser Ekebergbanen ved Bråten.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Bråten er en holdeplass på Ekebergbanen i bydel Nordstrand. Den ligger 6,7 kilometer fra Stortorget og 117,6 moh. Den åpnet 11. juni 1917 da Ekebergbanen ble åpnet. Den ligger ved Ekebergveien hvor Seterliveien tar av fra denne og krysser linjen og fortsetter til Solveien.

Opprinnelig hadde holdeplassen kun enkeltspor, men området ble utbygget i 1940–1941, og det ble da både ført fram dobbeltspor og anlagt vendesløyfe på stedet. Det skjedde i forbindelse med arbeidene for å forlenge Ekebergbanen til Ljabru. Mens arbeidene pågikk fram til 17. september 1941 snudde trikkene en periode på Bråten, før vognene «rygget» videre til den daværende endestasjonen Sæter.

Bråten holdeplass ligger i et rolig, anonymt villaområde, men fikk på tampen av den kalde krigen en plass i norgeshistorien da det Politiets overvåkingstjeneste pågrep spionanklagede Gunvor Galtung Haavik på dette stedet i januar 1977 ble tatt på fersk gjerning under et møte med sin føringsoffiser Aleksander Printsipalov.

Kilder


Koordinater: 59.867183° N 10.792472° Ø