Carl August Bjurstedt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm bygningskommunes representantskap etter at de hadde vedtatt å bygge vannverk i 1892. Sittende fra venstre Johan Thoresen, Carl A. Bjurstedt. Stående fra venstre: Brodshaug, Strand, Edvard Paulsen, Petter Harstad.
Foto: Akershusbasen, 1892.

Carl August Bjurstedt (født 1849 i Moss, død 1928) var lege. Han tok medisinsk embetseksamen i 1876, og kom som lege til Lillestrøm i 1878. Senere var han samtidig kommunelege i Fet og Lørenskog og bedriftslege for arbeiderne ved sagbrukene og de ansatte ved Hovedbanen og Kongsvingerbanen i Lillestrøm. Bjurstedt var formann i Sundhetskommisjonen i Skedsmo fra 1889 til 1924. I perioder var han i tillegg formann i sunnhetskommisjonene i Fet, Lillestrøm og Lørenskog. I 1919 ble han distriktslege i Skedsmo kommune.

Bjurstedt var i flere år formann i Lillestrøm bygningskommune, og fram til kommunedelingen i 1908 satt han i Skedsmo kommunestyre. I 1897 gjenopprettet han Lillestrøm konservative Arbeiderforening, og var formann der i flere år.

Som lege og formann i bygningskommunen grep Bjurstedt straks fatt i sentrale saker: å skaffe Lillestrøm rent vann, å bygge avløpssystem og stoppe salget av helsefarlige matvarer. Vannverket stod ferdig i 1893. På grunn av lave bevilgninger fra Skedsmo kommunestyre hadde Lillestrøm ennå ikke tilfredsstillende avløpssystem da tettstedet ble egen kommune i 1908. Gjennom Lillestrøm Sundhetskommisjon fikk han vedtatt særskilte forskrifter for sunnhetsvesenet, og helseforholdene i Lillestrøm ble betydelig bedre som følge av Bjurstedts arbeid.

I 1919 fikk Bjurstedt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Litteratur

Eksterne lenker