Carl Lauritz Jacobsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander Kielland fotografert i Stavanger.
Foto: C.L. Jacobsen / Nasjonalbiblioteket

Carl Lauritz Jacobsen (født 23. november 1836Bygdøy, død 20. mars 1879 i Stavanger) var fotograf i Stavanger, og i perioder i Bergen, Haugesund og Egersund.

Han ble gift med Anna Louise Wally (f. 1833 i Holstein). De fikk flere barn, deriblant fotografene Carl Johan Jacobsen, Louis Anton Jacobsen og Hannchen Jacobsen. Utdannet i Tyskland. Etablerte fotografisk firma i Bergen 1861, men flyttet i 1864 til Stavanger, der han var virksom til sin død. Døde tidlig i en skarlagensfeberepidemi, men firmaene fortsattes etter hans død av enken, delvis med hjelp av sønnene. Carl Johan overtok i 1872 firmaet i Stavanger, som nok var hovedfirmaet. Det hadde som adresse Urgata, senere Prostebakken 2, adressen «Kirkegaden 12 Guldsmed Mauritzens nybygg» ble også brukt. Firmaet hadde muligens også en tid adressen Nedre Strandgate 587.

Bergensadressen var i 1870-årene Torvallmenningen 12. Sannsynligvis var han her en kort tid før 1873 i kompaniskap med C.A. Müller. I Haugesund fotograferte han under vårsildfisket noen år med adresse Halvor Olsens Hotel og i Egersund fotograferte han på Skriveralmenningen i senere Tobias Thorsens hus. C.L. Jacobsen var rendyrket fotograf, i motsetning til daguerreotypistene og de første fotografer som ofte hadde et annet håndverk eller en kunstnerisk virksomhet å vise til. I 1868 tok han imidlertid handelsborgerskap for å ha ekstrainntekter av en cigarforretning. Han utvidet også firmaet sitt ved bruk av medhjelpere.

En del nye kopier av Jacobsens eldre plater ble utstilt i Stavanger i 1970.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Carl Lauritz Jacobsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.