Carl Viktor Emanuel Huczkowski

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Carl Viktor Emanuel Huczkowski (født omkr. 1830 i Polen, død 28. februar 1893 i Jämtland) var fotograf i Inntrøndelag fra omkring 1878 til 1884.

Han skal ha blitt født på et gods i den russiske delen av Polen som en av ni brødre, i en slekt med adelig opphav. Når han ble født er usikkert, og fødselsåret varierer mellom 1829 og 1839. De sikretste kildene peker mot 1830 (se nedafor).

Han rømte fra Polen, der han var rittmester, etter oppstanden i 1863. Muligens hadde han også vært involvert i en tidligere oppstand i Ungarn i 1848, og han skal så ha vært med i slaget ved Solferino under Garibaldis kommando i 1859. Dette forutsetter at 1829/1830 er rett fødselsår. Han skal etter dette ha vendt hjem til Polen. Uansett om denne første delen stemmer eller ikke, ser det ut til at han rømte landet rundt 1859/1860 og oppholdt seg i Tyskland og Frankrike en tid. Han dro så tilbake til Polen for å slutte seg til opprørerne i 1863. Avdelingen han var i måtte rømme, og kom seg til Malmö der de skilte lag. Sammen med to andre reiste Huczkowski til Norge, mens de andre dro til England eller Frankrike. De to andre skal ha vært Ludwik Szacinski De Ravicz og Adam Felix Polaczek.

Huczkowski skal ha lært seg å fotografere i Tyskland, og de tre valgte å etablere seg som fotografer i Norge. Han må være samme person som den «Viktor Polakk» eller «Viktor Hugo» som i 1869 hadde virkested Bø, uten at det framgår hvilket sted ved dette navn det gjelder. Tilnavnet «Polakk» er selvforklarende, mens «Hugo» må være en praktisk omskrivning av det fremmede og vanskelige etternavnet.

I folketellinga 1875 finner vi ham midlertidig bosatt i Smedgata 95 på Hamar, hos fotografen Adam Felix Polaczek. Det framgår at de var slektninger, uten at dette utdypes. Om det stemmer er uklart; vi vet bare at de trolig kom til landet samtidig. Fødselsåret blir her oppgitt å være 1830.[1]

Han fotograferte i Inntrøndelag fra ca. 1878, og lærte blant annet Peder O. Aune å fotografere.

Han ble gift i Stjørdal i 1879 med Anne Gurine Sunde (1843–1927). Her er fødselsåret 1830 oppgitt, og han oppga at faren var godseier Josef Huczkowski. Adam Polaczek var hans forlover.[2] Hun var enke etter eieren av Husbymoen, og han tok over dette bruket. De fikk fire barn. I Stjørdalsboka er fødselsdatoen 9. juli 1839 oppgitt.[3]

Familien reiste senere til Östersund i Sverige. Etter en tid på det lille tettstedet Bispgården flytta de videre til Järpen. Han er gravlagt på Undersåker kirkegård i Järpen i Jämtland.

Referanser

Kilder