Christian Fredrik Platou Murstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Fredrik Platou Murstad (født 22. mai 1880 i Hamar, død 25. juli 1946 i Bergen) var grosserer og FV-politiker.

Han var eldste barn av Michael Murstad (1841–1904) og Olga Elisabeth Cathrine f. Platou (1854–1924). Faren var kjøpmann, og etter handelsskole og praktisk lære bestyrte Christian Fredrik familiefirmaet i fem år. I 1910 etablerte han eget grossistfirma. Noe av det han solgte, ifølge folketellinga, var "Barnevogner m.m.m.".

Platou Murstad var formann i Hamar provianteringsråd under første verdenskrig, og satt i bystyret, ledet Hamar Handelsstands Forening i 1930–31 og satt lenge i styret i Hamar Sparebank.

Han ble innvalgt som vararepresentant ved stortingsvalget i 1936. Han representerte Frisinnede Folkeparti på ei fellesliste av Høyre, Frisinnede Folkeparti og Venstre, og ble 2. vara for Sigbjørn Mustad. Lista konkurrerte kun mot AP og NS, og vant valget i Lillehammer og Kongsvinger, men tapte terreng i Hamar og særlig i Gjøvik. Murstad var også styremedlem i lokallaget av Frisinnede Folkeparti, som aldri ble gjenopprettet etter krigen.

Kvinnen han giftet seg med, het også Olga, og de fikk flere barn: Christian Fredrik jr., Else og Andreas. I 1920 bodde de i Karl Johans gate 12. Platou Murstad døde i anledning av en bursdagsfeiring for broren Wilhelm Murstad i Bergen.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker