Claus Helberg
Claus Urbye Helberg (født 31. januar 1919 i Tinn kommune, død 6. mars 2003) var motstandsmann, ruteinspektør, forfatter og foredragsholder. Han var ansatt i Den Norske Turistforening (DNT) hele sitt yrkesliv og bidro sterkt til utviklingen av foreningens nett av selvbetjeningshytter og ruter. Under andre verdenskrig deltok han blant annet i Tungtvannsaksjonen på Vemork og i arbeidet med å hindre tyske ødeleggelser av norsk industri på slutten av krigen.
Familie
Claus Helberg var sønn av ingeniør Harald Helberg (1887–1964) og Aslaug Urbye (1889–1978), og ble gift i 1950 med kontorfullmektig Ragnhild Knutsen (f. 1925).
Liv og virke
Claus Helberg vokste opp på Rjukan. Etter grunnskolen gikk han ved Bergen Handelsgymnasium, hvor han tok eksamen i 1937. Han arbeidet på Geilo Hotel før han ble ansatt som assistent Turistforeningen i 1938. Han forble ansatt i DNT yrkeskarrieren ut.
Etter den tyske invasjonen i april 1940 gikk Helberg på ski gjennom Nordmarka og sluttet seg til de norske styrkene. Da hadde han samme vinter gjennomført rekruttskolen på Terningmoen ved Elverum. Han deltok i kampene i Haugsbygd ved Hønefoss som mitraljøseskytter og ble tatt til fange.
Etter et kortere krigsfangenskap jobbet Helberg noen måneder for DNT før han i desember 1940 rømte til Sverige gjennom Femundsmarka. I januar 1941 returnerte han for å spionere for britene. Da han etter noen uker kom tilbake til Sverige ble han arrestert for ulovlig grensekryssing og satt fire måneder i fengsel der. Da han kom ut, ble han sendt til Norge igjen av britene for å rekognosere fluktruter fra Vestlandet. Etter en ny runde med fengsel i Sverige for ulovlig grensekryssing reiste han i januar 1942 til Storbritannia, hvor han ble opptatt i Kompani Linge og utdannet som telegrafist og sabotør.
I oktober 1942 ble Helberg, sammen med Arne Kjelstrup, Jens-Anton Poulsson og Knut Haugland, sendt til Hardangervidda som forparti for Tungtvannsaksjonen. I februar 1943 var han med på å sprenge Norsk Hydros anlegg for tungtvannsproduksjon på Vemork ved Rjukan. Heiberg og resten av sabotørene kom seg unna, men noen uker senere ble han arrestert av tyskerne under en rassia, men klarte å rømme før det ble oppdaget at han hadde vært med på Tungtvannsaksjonen.
Sommeren 1943 dro Helberg tilbake til Storbritannia. I oktober 1944 kom han tilbake til Norge som sersjant og deltaker i operasjon Sunshine, som skulle koordinere og øve hjemmestyrkene i Telemark. Helberg deltok i denne operasjonen helt til krigen sluttet.
Etter demobiliseringen i 1945 begynte Claus Helberg igjen i DNT. Fra 1947 var han ruteinspektør og fikk ansvaret for skogskoiene, varderutene i fjellet og vintertrafikken. 1969-1982 var han sjefsinspektør. Hele tiden var han sentral ved oppbyggingen av det omfattende nettet av selvbetjeningshytter og rutenett.
Fra 1983 var Helberg spesialmedarbeider i DNT og redigerte foreningens håndbøker for fotturister og skiløpere. Han var også en mye benyttet foredragsholder, og ble også kjent som turleder for dronning Sonja og dronning Margrethe av Danmark i en årrekke. Han deltok dessuten i to spillefilmer om tungtvannsaksjonen.
Claus Helberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1986. Han hadde også en rekke militære utmerkelser.
Ettermæle
I et intervju med Aftenposten i forbindelse med Claus Helbergs 80-årsdag, trykket 30. januar 1999, uttalte han følgende om Tungvannsaksjonen:
- Tungtvannsaksjonen har neppe den historiske betydning den blir tillagt. Men det visste vi jo ikke den gangen. Jeg har ingen dårlig samvittighet for at vi gjennomførte aksjonen, til det var Hydros produksjon for alvorlig for de allierte. Men det kan føles urettferdig overfor andre aksjoner og motstandsmenn at akkurat denne aksjonen ble verdensberømt. | ||
Claus Helberg er gravlagt i familiegrav på Nordre gravlund i Oslo.
En statue av Helberg, utført av Kjell Grette Christensen (2000), står ved Krokan turisthytte ved Rjukan, DNTs aller første hytte.
I 2009 ble det opprettet en egen utmerkelse som fikk navn etter Helberg, Claus Helbergs minnepris. Utdeler er Helbergstiftelsen i Den Norske Turistforening, som også har navn etter Helberg.
Kilder
- Aftenposten 30. januar 1999: intervju med Helberg ved hans 80-årsdag.
- Per Roger Lauritzen om Claus Helberg i Norsk biografisk leksikon
- nrk.no: side om Claus Helberg
- Claus Helberg i Historisk befolkningsregister.