D/S «Gjøvik»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Rutetider for den nye D/S «Gjøvik», sommeren 1902. Aksjonærene bes samtidig med på lysttur!

D/S «Gjøvik» var en dampbåt som gikk i lokaltrafikk mellom Gjøvik og Hamar. Båten var i trafikk fra 1902 til 1937. Den dreiv med passasjer- og godsfrakt, ikke minst mjølk til meieriet på Gjøvik og mjølkefabrikkene på Kapp og Hamar.

«Gjøviken» var eid av Gjøvik Dampskipsselskap, med amtmann Peter Theodor Holst som formann. Dampbåten bidrog til å trekke nesninger, ringsaksokninger og østertotninger til Gjøvik, da ruteopplegget gjorde det mulig med dagsturer til mjøsbyen. Båten hadde morgenanløp på Kapp, Hagelund, Kise, Smedstua, Mengshol og Heggenhaugen og gikk derfra til Gjøvik. Deretter gikk den nordover og anløpte lokalbryggene i Ringsaker for å ta med nye passasjerer til Gjøvik. Om ettermiddagen returnerte båten til de samme anløpsstedene.

En tåkefull novemberkveld i 1912 var D/S «Gjøvik» involvert i en av de mest dramatiske ulykkene på Mjøsa i dampbåtenes tidsalder. D/S «Tordenskjold» rente den mindre «Gjøviken» i senk i Nessundet. Tordenskjold skar opp dekksplankene på den andre båten, og passasjerene fikk så vidt redda seg ut før den begynte å krenge. Sist opp kom kaptein Rasmussen, svømmende med pengekassa og verdiposten. Etter ulykka måtte båten gjennom omfattende reparasjoner, men den ble samtidig både forbedra og forlenga. En ny salong mellom styrehuset og pipa var blant forbedringene.

Båten ble i 1937 solgt til A/S Mjøsfærgen, og Gjøvik Dampskipsselskap ble samtidig oppløst. En viktig grunn til salget var sviktende trafikk nettopp på grunn av de moderne bilferjene til konkurrenten. Men båten fikk snart skader av isbryting, så i 1939 ble den solgt videre til Dag Jensen i Oslo som fikk den hogd opp.

D/S «Gjøvik» må ikke forveksles med D/S «Nord», som het «Gjøvik» fra 1881 til 1892.

Kilder og litteratur

  • Berg, Arne Julsrud og Arve Marthinus Nordsveen: Damp- og motorbåter på Mjøsa, Mjøssamlingene 1996. Digital utgaveNettbiblioteket, s. 170-174.
  • Kolstad, Gunhild: «Båttrafikk på Mjøsa», i Nes og Helgøya 1978, s. 108-113.
  • Rutetider for D/S Gjøvik sommeren 1902 (se illustrasjon).