Da Lufthansa ble til Luftwaffe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Søskenparet Børre og Liv-Ann Tosterud foran Fagerborg Hotell 1960. Omtrent slik så hotellet også ut i krigens dager. Fotoeier: Børre Tosterud.
Minneplakett for 9 april 1940 på Lillestrøm stasjon, oppsatt av Lillestrøm Historielag 9. april 2020. Foto: Vigdis Solheim.

Lufthansa ble til LuftwaffeLillestrøm 9. april 1940. To år tidligere var Kjeller tatt i bruk som flyplass for sivil lufttrafikk i påvente av at Fornebu skulle bli ferdigbygd. Kjellers åpning ble hilst velkommen av flere, og tyske Lufthansa var tidlig ute med å melde sin interesse.

Lufthansa med fast rute til London

Med Kjeller flyplass som utgangspunkt tilbød selskapet i juni 1938 faste daglige avganger til London. Ruten gikk via Gøteborg-København-Hamburg og Amsterdam. Dette skjedde parallelt med at sommerens sjøflyruter startet opp fra Gressholmen i Oslofjorden. Lufthansa hadde allerede i 1936 benyttet Kjeller som base i en kortere periode mens sjøflyet som trafikkerte Osloruten var inne til overhaling. I 1938 ble det satt inn et tremotors Junkers 52 landfly med plass til 17 passasjerer på Kjellerruten.

Så kom Fornebu

Da landets nye hovedflyplass «Oslo flyvehavn» på Fornebu sto ferdig i 1939, ble den sivile luftfarten overført dit fra Kjeller. Det statlige tyske selskapet Lufthansa insisterte imidlertid på å få fortsette deler av virksomheten herfra. Selskapet skyldte visstnok på tåkeforholdene ved Oslofjorden, men historien skulle seinere vise at tyskerne hadde andre hensyn å ta enn tåkebanker i Indre Oslofjord. Lufthansas mannskaper var faste gjester på Fagerborg Hotell og bodde der i lang tid før andre verdenskrig. Eierne og personalet på hotellet hadde et godt inntrykk av de høflige tyske herrene som utmerket seg ved sin «gemütligkeit» og korrekte framferd.

Sceneskifte 9. april 1940

Den 9. april 1940 kom de tyske herrene ned ved 7-tiden om morgenen. Lufthansas uniformer var da byttet til Luftwaffes, alle var bevæpnet og hadde offisersgrader. Okkupasjonsmakten hadde altså i årevis hatt tilholdssted inne på Norges kanskje viktigste militære flyplass og visste nøyaktig hva de ville finne der.

Kongens følge på Lillestrøm stasjon

Det de imidlertid ikke visste på dette tidspunkt, var at den norske kongefamilien, sammen med deler av regjeringen og Stortinget omtrent samtidig befant seg bare noen hundre meter unna, da de søkte tilflukt under jernbanesporene mens bombene falt over Kjeller flyplass.

Kilder

  • Foredrag av Børre Tosterud i Lillestrøm Historielag 12.11.2019.
  • Tosterud, Børre og Tom Klemetzen: Visste du at TARZAN kommer fra Lillestrøm? Lillestrøm i tekst og bilder fra da til nå Lillestrøm 1998.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.