Dalsland
Dalsland er et historisk landskap som i dag i hovedsak ligger i Västra Götalands län, mindre deler i tilliggende län i Sverige.
Landskapet grenser til Värmland i nord, Bohuslän i vest og Norge i nordvest, Västergötland i sørøst og Vänern i øst. De øde områdene er preget av tette skoger i de høyereliggende områdene i nordvest og innsjøer i øst.
De viktigste næringsveiene er jord- og skogbruk, trevare- og treforedlingsindustri. Gjennom Dalsland går Dalslandsbanen og Dalslands kanal. Gjennom denne kan man med en mindre båt reise helt til Store Le ved Otteid i Marker kommune. Fram til 1956 kunne svensk tømmer bli sendt til Tistedalen ved Halden gjennom Otteid-anlegget og deretter fløtet videre gjennom Haldenkanalen..
Landskapet har lav folketetthet, omkring 14 innbyggere per kvadratkilometer, og bare en større by, Åmål. Det dekker et areal på 3 708 km², og totalt bor det rundt 50 000 innbyggere (2016: 50 604) i landskapet, mens det i 1868 var rundt 85 000 innbyggere der. Dalsland har over lang tid vært et fraflyttingsområde, særlig på slutten av 1800-tallet da mange reiste til Amerika og Norge, hvor mange deltok i stein- og teglindustrien og byggevirksomheten særlig i Østfold og Kristiania fram til Kristianiakrakket i 1899.
Dalsland hører til det vestsvenske dialektområdet, som også omfatter landskapene Värmland, Västergötland og det tidligere norske Bohuslän, i tillegg til Göteborg by. Karakteristisk for vestsvenske dialekter er lågtone, altså at tonefallet er stigende, i alle typer setninger. Dette er et trekk vestsvensk har til felles med østlandske dialekter i Norge.