Dan Fosse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dan Fosse.
Foto: E. Rude (1964) / Oslo Museum

Dan Fosse (født 26. februar 1918 i Stavanger, død 6. desember 1987) var skuespiller, særlig kjent som karakterkomiker i mindre, gjerne sære roller.

Familie

Dan Fosse var født i Stavanger, og vokste opp i Larvik og Bergen. Faren var prest.

Liv og virke

Fosse debuterte på Komediateatret i Bergen i 1936, og ble hentet til Oslo av Jens Book-Jenssen i 1943. Han var ansatt ved Chat Noir i 18 år fra 1944, senere tilknyttet Riksteatret.

Fosse spilte rollefiguren Bodø i radioens Stompa-hørespill, og vaktmesteren i de to første Stompa-filmene. Han var dessuten med i flere andre radioskuespill hos NRK Radioteatret, blant annet «Dickie Dick Dickens» og «God aften, mitt navn er Cox».

Fosse hadde ellers små roller i rundt 20 filmer, blant annet i noen av Olsenbanden-filmene. Han spilte også i Arne Skouens Falkberget-filmatisering An-Magritt fra 1969.

Fosse var i en årrekke bosatt i Trudvangveien 19 på Majorstuen i Oslo.

Ettermæle

Jan E. Hansen beskrev Dan Fosse slik i sin nekrolog om ham i Aftenposten 7. desember 1987:

Dan Fosse var en av de rareste scenefigurene som har eksistert i norsk teater. … Om han ikke alltid spilte rare roller, gjorde han dem rare likevel. Han hadde allerede i ung alder dette merkelige anlegget for å spille gammel mann, litt stakkarslig, litt knirkete, litt distre. Det forble hans spesielle rollefag, også i radio og fjernsyn, ikke minst i forestillinger for barn.

Store Norske Leksikon beskriver Fosse som en uttrykksfull karakterkomiker med en særdeles livlig mimikk og en sjelden evne til å lage de forskjelligste stemmer.

Fosse er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. På gravminnet benyttes tittelen Skuespilleren.

Kilder og referanser

Dan Fosse er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)