Den norske Eterfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eterfabrikken ble etablert langt fra annen bebyggelse på grunn av eksplosjonsfaren. Her er Eterveien under opparbeidelse i forkant av fabrikken fra General Ruges vei og går videre ned til Østensjøveien. Jordene til Østensjø gård bak og øverst i høyre hjørne er en del av Østensjøveien hvor en også kan se tilførselsveien på drøyt 300 meter til fabrikken som går over jordet. Denne er idag gangvei/turvei, og til venstre for denne er idag Eterjordet med en parsellhage fra 1980. Bygningen nær venstre bildekant er direktørboligen Fagerås, i dag Bogerudveien 7.

Den norske Eterfabrikk (DnE), fra 2016 dne pharma, ble etablert 2. februar 1900 og driften kom igang i november samme år. Den er verdens eldste eterfabrikk og landets eneste produsent av eter. Den er idag et farmasøytisk og kjemisk selskap som er av de få gjenværende produksjonsbedrifter i Oslo.

Bedriften utvikler, produserer og markedsfører medisiner, kosmetikk og kjemikalier. Fabrikken har kunder innen apotek og sykehus, sport og friluftsliv, laboratorier, finkjemikalieleverandører og faghandel. Den eksporterer til en rekke land i verden.

Bakgrunn

Fabrikken ble etablert av ingeniør Frans Holst (1867–1919) etter et initiativ fra Den norske apotekforening. Eiendommen som ble kjøpt til fabrikkbygningen omfattet og småbruket Fagerås og ble skilt ut fra Nordre Bogerud som på den tiden tilhørte Bøler gård.

På Fagerås ble direktørboligen oppført i 1900 samtidig med fabrikken, i upusset teglstein med kvaderpussede hjørner og med stilelementer i jugend og sveitserstil. Til denne, fabrikkbygningen, fyrhuset og de andre bygningene som ble oppført ble det blant annet benyttet teglstein fra Høyenhall teglverk. Holst flyttet med sin familie inn på Fagerås.

Fabrikken hadde adresse til og adkomst fra Østensjøveien ved sørenden av Østensjøvannet, over jordene til Østensjø gård og opp bakkene til fabrikkbygningene, en strekning på drøy tre hundre meter. De siste bratte bakkene var krevende, særlig under byggingen med frakt av all teglsteinen til bygningene, men også under driften senere hvor råstoffet sprit kom i store tønner.

I 1955 ble adkomsten sterk forenklet, da Eterveien mellom Østensjøveien og General Ruges vei ble opparbeidet.

Virksomheten

Eter

Eter, egentlig dietyleter, også tidligere kalt «nafta», har som kjemisk formel C₂H₅OC₂H₅ og er en vannklar, lettbevegelig og lettflyktig væske med karakteristisk lukt. Den har et lavt kokepunkt, på 34,5°C og er meget brennbar og dampene danner eksplosive blandinger med luft.

Den framstilles vesentlig fra etanol (sprit) ved behandling med svovelsyre. Den kan om den blir stående, særlig i lys og med tilgang på luft danne eksplosive gasser som må fjernes før eteren destilleres eller dampes inn.

Eter brukes som løsemiddel i organisk syntese, for fett osv. og som ekstraksjonsmiddel. Fra midten av 1800-tallet ble ren eter oppdaget som det første virkningsfulle narkosemiddelet, men bruken opphørte utover på 1960-tallet da man fikk andre midler og eter hadde ofte som bivirkninger som brekninger og oppkast etterpå.

Nettopp eksplosjonsfaren gjorde at fabrikken ble etablert langt fra annet bebyggelse. Fabrikken hadde bare en slik ulykke, en eksplosjon i 1951 sendte ut damp som gjorde at tre arbeidere havnet på sykehus med kraftige forbrenninger. To av disse døde kort tid etter av skadene.

Det gikk med rundt to liter sprit for å produsere en liter eter. Den store tilgangen på sprit gjorde at fabrikken den første tiden en eget ustabil arbeidsstokk, men staten krevde tidlig en streng kontroll med sprit og hadde helt fram til 1965 en offentlig ansattspritkontrollør på fabrikken. Etter dette ble arbeidsstyrken meget stabil.

Andre produkter

Eter var lenge bedriftens eneste produkt, men etter hvert kom andre og relaterte produkter inn som også boe og blir levert, som desinfeksjonsmidler, kosmetiske preparater og ulike reseptbelagte legemidler, blant annet metadon.

Fusjon og flytting

I 2012 flyttet fabrikken til nye og mer hensiktsmessige lokaler i Karihaugveien 22 mellom Furuset og Høybråten i forbindelse med at den ble kjøpt opp av selskapet Farma Holdning. Fabrikken ble slått sammen med Apotekproduksjon A/S som også var en stor leverandør til norske apotek. Den sammenslåtte fabrikken fikk navnet DnE. I 2016 ble deler av dette selskapet skilt ut som Sanivo Pharma, mens DnE skiftet navn til dne pharma.

Bygningene i Eterveien

Den store fabrikkbygningen med senere utvidelser mot Eterveien.
Foto: Bruker:NorwegianMarcus (2008).

Anlegget i det som senere ble Eterveien ble bygget ut i flere etapper. En del av disse er listeført for bevaring, i tillegg var det også andre bygninger med ulike funksjoner, herunder produksjonslokaler arbeiderboliger.

Følgende bygg er vurdert som bevaringsverdige og er kommunal listeført for bevaring:

  • fabrikkbygning og fyrhus fra 1900, utvidet i 1966 og 1972
  • direktørboligen fra 1900
  • Bakkehuset, raketthuset fra 1904
  • fabrikktilbygg fra 1951
  • første byggetrinn av fabrikkbygg fra 1969/74

Kilder


Koordinater: 59.88106° N 10.83811° Ø