Diderik Aamodt Olsen (1992–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Diderik Aamodt Olsen 19 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022.).
Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Vanntårnet i sentrum. En plakett er plassert ved siden av bautaen.
Foto: Eva Rogneflåten (2021.).
Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Vanntårnet i sentrum. En plakett er plassert ved siden av bautaen.
Foto: Eva Rogneflåten (2021.).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Diderik Aamodt Olsen, 19 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023.).

Diderik Aamodt Olsen (født 3. juni 1992 på Nesodden, død 22. juli 2011 på Utøya) var nestleder for Nesodden AUF og jobbet i Akershus AUFs medlemsblad Replikk før han ble drept i terrorangrepet på Utøya.

Politisk engasjerte Aamodt Olsen seg i internasjonalt solidaritetsarbeid både i inn- og utland. Han var også opptatt av lokalpolitiske saker, som forbedring av båttilbudet mellom Oslo og Nesodden. I forbindelse med valget høsten 2011, var han satt opp på kommunestyrelisten. 5. juli 2011 hadde han et innlegg i Dagbladet om viktigheten av å stemme ved valg: ”Det viktigste er at vi ikke lar noen andre ta avgjørelser på våre vegne. Vær med og bestem, du også!”[1]

Aamodt Olsen skulle i gang med historiestudier ved Universitetet i Oslo høsten 2011. Han trente ellers taekwondo og skulle graderes til svart belte julen 2011.

Han døde i området ved Pumpehuset på Utøya.

Bisettelsen

Aamodt Olsen ble bisatt fra et fullsatt Nesodden Samfunnshus fredag 5. august 2011. Fra det offisielle Norge kom ordfører Christian Hintze Holm (SV), statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) og Thomas Hylland Eriksen. Bestevennen Vetle Bo Saga talte også. Felles for alle talerne var hvor sterkt inntrykk Aamodt Olsen hadde gjort, uansett om de hadde møtt ham en gang, eller kjent ham hele livet. [2]

Statsråd Huitfeldt sa blant annet:

– Diderik var en gutt en la merke til. Han virket eldre enn han var. Han bød på hele seg, og han var full av liv. Han var en nådeløs forsvarer av meningsmangfold og retten til å være annerledes. Å miste en gutt på bare 19 år er bare meningsløst.

Leder i Nesodden Arbeiderparti, Thor-Henrik Andersen sa blant annet:

– Vi vil savne en ung mann som ville jobbe for et bedre Nesodden og en bedre verden.[3]

Minneord

Minneordene fra AUF og Arbeiderpartiet

I minneordet fra AUF og Arbeiderpartiet ble Aamodt Olsen blant annet beskrevet som

(...) en engasjert, kunnskapsrik og dyktig politiker. (...) Vennene i AUF beskriver ham som en raus og omsorgsfull person. Hans rolige og lune væremåte gjorde andre trygge og komfortable i hans nærhet. Han var et stort politisk talent, som vi så inderlig gjerne skulle hatt med oss videre.
VG 2011.08.08. Digital versjonNettbiblioteket.

Det var Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen og Raymond Johansen som undertegnet minneordet på vegne av AUF og Arbeiderpartiet.

Minneordene fra Nesodden Arbeiderparti

Minneordet fra Nesodden Arbeiderparti var ved Johannes Dalen Giske, Tor-Henrik Andersen og Nina Sandberg. De skrev blant annet:

Diderik var en varm, klok og energisk ung mann. Som nestleder i Nesodden AUF gjorde han en viktig jobb i å bygge opp et vitalt nytt lokallag av AUF på Nesodden. Han var levende opptatt av at ungdom måtte engasjere seg og jobbet selv iherdig med å skaffe flere medlemmer til AUF. Diderik hadde evnen til å omsette sin klokskap i praktisk handling. Han var omsorgsfull, reflektert og kunnskapsrik. Når han formidlet det han hadde på hjertet var det alltid gjennomtenkt.
Akershus Amtstidende 2011.07.29. Digital versjonNettbiblioteket.

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene som ofrene kom fra. Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke, er reist like ved Vanntårnet i sentrum og ble avduka 22. august 2012 av Nesoddens ordfører Nina Sandberg (Ap).[4]

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[5]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Under er minneteksten for Aamodt Olsen i 2022.[6]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene kan skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Aamodt Olsens minnebok avbildet.

Referanser

  1. Sitert etter AUFs og Arbeiderpartiets minneord.
  2. Knudsen, Steinar: En tung dag for Nesodden. Nestlederen i Nesodden AUF, Diderik Aamodt Olsen (19), ble fredag bisatt fra Nesodden Samfunnshus. Østlandets Blad, lørdag 6. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Hafver, Ingvill: Hele Nesodden sørger. Diderik Aamodt Olsen (19) ble bisatt fredag ettermiddag. Akershus Amtstidende, mandag 8. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Hafver, Ingvill: Sorgtungt Nesodden. Nå har de fått et felles sted å gå til for å minnes 22/7. Akershus Amtstidende, torsdag 23. august 2012, s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  6. 22. juli-senteret: Diderik Aamodt Olsens bursdagsblomst 2022.

Kilder og litteratur