Eberhard Spiller

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredelige dager, familien Spiller på skitur vinteren 1939/1940, sannsynligvis ovenfor Slemdal hvor familien bodde i Gulleråsveien 3.
Foto: Wings forlag (1939/1940).

Eberhard Spiller (født 7. mai 1905, død 10. april 1940Hamar) var en tysk offiser som deltok i den tyske operasjonen mot Norge under andre verdenskrig.

Spiller var hauptmann (kaptein) og stasjonert som flyattaché på den tyske ambassaden i Oslo og ledet den tyske jakten på regjeringen og kongefamilien i aprildagene 1940. Han ble hardt skadet i forbindelse med kampene ved Midtskogen natt til 10. april og døde på sykehus samme dag.

Før 9. april

Eberhard Spiller ankom Oslo i oktober 1939, offisielt som flyattaché, men var en agent knyttet til de tyske fallskjermstyrkene. I slutten av februar 1940 ble han kalt til Berlin for å motta ordrer i forbindelse med Operasjon Weserübung – invasjonen av Danmark og Norge.

På få uker måtte han skaffe til veie en mengde «nødvendige opplysninger» som skulle oversendes Luftwaffenführungsstab 1C i Berlin. Spiller delte kontor i den tyske legasjonen med marineattacheen Richard Schreiber, som også fikk det travelt. Spiller fikk i oppgave å skaffe informasjon om det norske luftforsvaret, flyplassene og forsvarsinstallasjoner. Som tysk flyattaché hadde Spiller rett til å be om å få inspisere de norske jagerflyene på Fornebu flyplass. Til tross for en viss norsk motstand, fikk han i slutten av februar 1940 inspisere de norske jagerflyene på Fornebu. Han fikk en kjølig mottakelse, men viste gjennom sine spørsmål at han hadde godt kunnskap om den norske flystyrken.

Spiller skulle også skaffe opplysninger om de norske statsmaktene, og da spesielt kongen. Til dette formålet holdt han flere store mottakelser, den største med over 200 gjester.

Den siste middagen holdt han kvelden 8. april. Han inviterte til abendessen i sitt hjem i Gulleråsveien 3, i smokingantrekk, i ettertid tydeligvis utfra en ønske om å holde norske nøkkelpersoner utenfor rekkevidde idet «ting begynner å skje», og er de påvirket av alkohol, er det desto bedre. Imidlertid aner flere sentrale norske aktører fare, og melder avbud.

Han hadde instrukser om å være på Fornebu kl. 05.15 neste morgen for å ta imot et slipp av tyske fallskjermstyrker. Dette droppet ble kansellert og fallskjermjegerne havnet i stedet i Danmark.

Midtskogen

Kart over stillingene på Midtskogen. Spiller ble truffet av en salve fra stillingene til kaptein Kristian Barlinn, nederst midt på kartet.
Foto: Cato Edvardsen (2006).

Utdypende artikkel: Kampene ved Midtskogen

Etter diverse mellomspill fikk Spiller kommandoen over et fallskjermjegerkompani med oppdrag å ta til fange kongen. Tyskerne fikk melding om at konge og regjering befant seg på Hamar.

Klokken 17.00 begav Spiller og kompani seg nordover i fire kaprede busser, en norsk militærlastebil og Spillers private bil. Framme i Hamar fant Spiller ut at kongefamilien hadde flyktet videre til Elverum og tyskerne fortsatte etter dem.

Kl. 01.30 natt til 10. april kjørte tyskerne inn i veisperringen på Midtskogen, og Spiller ble hardt såret i kamp med norske styrker. Han ble kjørt til Hamar sykehus, men døde av skadene kl. 12.30 samme dag.

Familien

Hans hustru Ursula Spiller giftet seg i 1946 med sin første manns tidligere nære kollega, marineattachéen til Oslo, Richard Schreiber. Hun bodde etter krigen utenfor München, Richard Schreiber, som var eldre enn henne døde i 1966 og Ursula døde i 1989.

Litteratur