Egil Johnsbråten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Egil Johnsbråten 2022
Byggmesteren hadde Egil på forsiden ved åpningen i 2009.
Kirketavle fra 2018 er satt opp i kirkens våpenhus.

Egil Johnsbråten (født 18. november 1940) arbeidet fra 1957 til 2001 ved Kjeller Flyfabrikk. Sammen med foreldrene og storebroren Åsmund bodde han på Værhaug fram til familien i 1948 flyttet til SkjettenveienStrømmen, der han gikk på Sagdalen skole.

Yrke

Egil startet i 1957 ved Kjeller Flyfabrikk. Her kom han tidlig inn arbeidet med helikoptre, og deltok i arbeidet med prototypen PK X2. Videre hadde han ansvaret for oppbygging og drift av motortestcellene ("prøvebukkene") for motorene til helikoptertypene Bell UHIB og Sea King samt motorene til firemotorsflyene C 130 Herkules og P3B Orion. I 1969 ble han sendt til USA for å sette seg inn i vedlikeholdet av Orion firemotors fly og C 130 Herkules. Han sluttet på flyfabrikken i 2001.

Hobby

Egil har i alle år hatt mange jern i ilden. For eksempel nevnes at han har satt opp både eget hus og hus for nær familie. Hjemme satte han opp en rommelig dobbeltgarasje, men begge rom ble snart fylt opp av verktøy og hobbymaskiner, så bilene måtte stå ute.

Egil utfører alt han tar tak i med stø hånd – han er kort og godt en tusenkunstner. Dette gjelder enten det dreier seg om trearbeider, smijernsarbeider, filing av sagblad eller annet.

Frivillighetspris

For sin mangeårige, fremragende innsats ble Egil i 2012 tildelt Skedsmo kommunes Frivillighetspris. Foreningen Sagelvas Venner avga da følgende uttalelse.

Sagelvas Venner stiller seg i rekken av gratulantene, samtidig som vi gjerne vil fortelle litt mer om hvem denne mannen er: Da 1700-tallsmodellen av oppgangssaga Strømmensaga ble innviet i 2009 var Egil helt fra starten den selvskrevne driftsleder. Fra 2011 har han også vært ansvarlig for byggingen av Strømmenkverna, sammen med Trygve Fledsberg og Ragnar Halgunset. Når det trengs heisekraner eller annet utstyr er det Egil som fikser det. Kvernkallen har han ganske enkelt laget selv – fra topp til bunn. Også Trevar’ns Venner har hatt glede av Egils innsats. Til restaureringen av Trevarelokalet trengtes 300 løpemeter lafteplank av en type som ikke lenger er å skaffe. Egil produserte alt sammen i sin dobbeltgarasje, som vi nå har omdøpt til ”Skjettentoppens døgnåpne verksted”. I tillegg har han dreid de nye søylene til verandaen, og pyntebordene til verandaen tok han også hånd om. Sagelvas Venner er stolt over å ha en medspiller som Egil på laget.

Nytt orgel og galleriutvidelse i Strømmen kirke

Også i Strømmen kirke har Egil satt spor etter seg. Kirkens orgel fra 1929 var gammelt og nedslitt, og i 2018 var det nødvendig med nytt orgel. Men gode råd var dyre – både instrumentet og organistplassen krevde mer plass. Løsningen ble å utvide kirkens bestående galleri. Til dette krevdes 25 grovkalibrede bjelker samt to nye dreide søyler. Intet av dette var vanlig handelsvare. Menighetsrådets leder Tore Haakensen rettet da en forsiktig forespørsel til Sagelvas Venner, og etter kort tid var avtalen på plass: Sagelvas Venner leverte både bjelker og søyler vederlagsfritt, og stilte samtidig opp til dugnad med maling og annet forefallende arbeid. 22. april 2018 var orgelet klart for innvielse. Også ved denne anledning ble mesteparten av bearbeidingen foretatt i Egils garasje.


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.