Erling Birkeland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forlovelsesbilde av Torny Stenløs og Knut Utheim, Røvik (1939). Sannsynligvis et av de første bildene Erling Birkeland tok.

Erling Birkeland (født 26. desember 1898, død 16. november 1972) var en fotograf som virket i Molde. Han var sønn av maskinist Kasper Birkeland og Anne Lergrovik, g. 1931 m. Dagny Sofie Jensen, datter av Walborg og Carl J., 2 døtre.

Utlært hos bestefaren Erik J. Birkeland, svennebrevbrev og håndverkerbrev, div. tillitsverv. Overtok familiefirmaet etter onkelen Eliseus Birkeland i 1939, overlot det i 1970 til datteren Aase Birkeland-Sæter med hennes ektefelle Alf A. Sæter som faglig leder. Allerede under første verdenskrig begynte han hos bestefaren, og han var den som gjorde fotografnavnet E. Birkeland kjent som landskapsfotograf(er). Fotograferte mye i Romsdals- og Eikesdalsfjella. Birkeland-fotografene hadde atelier på Bjertelihaugen, men i 1939 kjøpte Erling eiendommen Torggt. 1 i Molde og ominnredet den til fotobutikk, atelier og mørkerom. I 3 måneder rakk B. å drive firmaet i de nye lokalene, det ble totalskadet under tyskernes bombing i 1940. Platesamlingen med motiv fra by, fjell og natur var ikke flyttet fra de tidligere lokalene lenger oppe i byen, og ble derfor ikke skadd.

Birkeland drev firmaet videre fra sin privatbolig, der han ominnredet stua til atelier og kjelleren til et improvisert mørkerom. Etter to års primitiv "hjemmeforretning" flyttet firmaet inn i en brakke i Øvre vei, og denne "brakketilværelsen" kom til å vare i 15 år. Birkeland gikk sammen med gullsmed Herman Hagen om å bygge Storgt. 30 til felles forretningsgård, og i 1957 flyttet firmaet inn. Datteren Aase gikk inn i firmaet som medeier i 1962 og overtok i 1970.

Virkested: 1939-1970: Molde

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Erling Birkeland er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.