Lille Færder fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Færder fyr»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lille Færder fyrstasjon
Ferder fyr 2008.jpg
Foto: Ole Gaasø (2008)
Oppretta: 1857
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten
Sted: Tristeinene
Fylke: Vestfold
Kommune: Færder kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Lille Færder fyrstasjon, oftest bare kalt Færder fyr (også skrevet Ferder), er et fyr på Lille Færder, den midterste av tre øyer kalt Tristeinene i Færder kommune i Vestfold. Det ligger ytterst i Oslofjorden, og markerer grensa mellom fjord og hav. Det første fyret på stedet ble reist i 1697. Området er svært værhardt med farlige farvann, og fyret har derfor vært av stor betydning for sjøfarendes sikkerhet.

Det første fyret sto på Store Færder, nord for dagens fyr. Det ble reist av Jacob Christian Wølner (1660–1708) fra Drammen, og var først i hans eie og deretter forpaktet bort som et privat fyr. For retten til å drive fyret måtte han betale en avgift på 50 riksdaler for kongebrevet. Dette ga ham også rett til å kreve inn kull fra skipsfarten. Fyret var rett og slett en åpen, smidd fyrgryte hvor det ble brent kull. I løpet av et år gikk det med rundt 540 tønner kull. I 1799 tok myndighetene over, og i 1802 sto et tårn med lykt klart. I 1852 ble dette erstattet av et linseapparat og petroleumsdrevne fyrlamper i et nytt tårn.

Dagens fyr ble reist på naboøya, og sto ferdig i 1857. Ved åpningen brukte man lykta fra 1852. Det er 43 meter høyt, og med øyas elevasjon strekker det seg dermed til 47 moh. Tårnet ble støpt i jern på Bærums Verk, og er det nest høyeste støpejernstårnet i Norge. I 1858 ble det installert malmklokke, som senere har blitt erstattet, i tur og orden, av dampfløyte, sirene og diafon. Lykta som brukes i dag har en styrke på 3,57 millioner candela, og en rekkevidde på nitten nautiske mil.

Fyrstasjonen ble freda i 1997. På Store Færder finner man rester etter eldre fyr. Stasjonen er også omsunget, blant annet i sangen «Færder Fyr» med tekst av Einar Kristoffersen og melodi av tyske Jakob Pfeil.

Fyrstasjonen ligger innenfor Færder nasjonalpark, som ble opprettet 13. august 2013. Sammen med Torbjørnskjær fyr, som ligger i Ytre Hvaler nasjonalpark, markerer Lille Førder innseilingen til Oslofjorden.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker

Lille Færder fyrstasjonRiksantikvarens nettsted kulturminnesok.no

Koordinater: 59.026997° N 10.524289° Ø