Fanny Ganz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Snublesteiner for familien Ganz

Fanny Ganz (født 12. desember 1935 i Oslo, død 1. desember 1942 i Auschwitz) var ei skolejente fra Oslo som ble deportert under jødeforfølgelsene under andre verdenskrig og drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Hun var datter av Markus Israel Ganz (f. 1898 i Litauen) og Lea Ganz f Smith (f. 1903 i Kristiania).

Fanny var den yngste jenta som ble sendt med M/S «Donau» til kontinentet den 26. november 1942. Allerede i desember samme år døde hun sammen med mora Lea og broren Charles Ganz (f. 1932 i Oslo). Farmora Marie Ganz (f. 1868 i Litauen) ble sendt i konsentrasjonsleir i februar 1943 og døde kort tid etter. Det går ikke fram av Våre falne hvordan de døde, men sannsynligvis ble de sendt i gasskammeret fordi de ikke kunne arbeide i leiren.

Det er satt ned en snublesten til minne om henne, sammen med stener for mora og broren, utafor familiens hjem i Olaf Schous vei 17 i Oslo. Et utvalg i bydel Frogner foreslo i 2015 å oppkalle ei gate på Filipstad etter henne.

Kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Fanny Ganz inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.