Feige Taube Fanny Aschkanaze (1880–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Feige Taube Fanny Aschkanaze (født 29. mai 1880 i Sadagura i Romania, død 1943 i Oslo) var husmor. Hun opptrer i flere oversikter over de deporterte norske jødene, men det har vist seg at dette er feil og at hun døde av naturlige årsaker i Oslo.

Hun var datter av Moses David Landau og Perl Landau, og kom til Norge i 1902. Der møtte hun enkemannen Mayer Aschkanaze, som var rabbiner. De fikk to barn, før hun ble enke allerede i 1908.

Da hun i 1942 måtte fylle ut spørreskjema for jøder i Norge oppga hun at hun var forsørget av sine to døtre, Edda Aschkanaze og Sarah Serl Aschkanaze. I likhet med døtrene skrev hun at hun var jødisk, men ikke medlem av Det mosaiske trossamfunn. De tre bodde samme i Colbjørnsens gate 12.

Den 26. november ble de tre kvinnene ført til Akershuskaiene for å sendes med D/S «Donau». Fanny Aschkanaze fikk da et alvorlig illebefinnende, og ble tatt av båten. Dermed står hennes navn i listene og i Våre falne 1939–1945, men hun ble i stedet sendt til sykehus i Oslo. Hun døde av komplikasjoner som følge av diabetes i Oslo i 1943. Begge de to døtrene ble drept i Auschwitz.

Litteratur og kilder