Akershuskaiene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Veteranbåt ved Nordre Akershuskai.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Akershuskaiene, Nordre og Søndre Akershuskai samt Akershusutstikkeren, er to kaianlegg øst for Pipervika i Oslo. De inngår i Vesthavna som kai 13 (nordre), 14 (utstikkeren) og 15 (søndre), og ligger mellom Rådhusbryggene og Vippetangkaia, langs Akershusstranda. Kaiene har navn etter Akershus slott og festning, som ligger på den andre sida av veien.

Området var tidligere bebygd med badehus, og tilhørte festningen. I 1897 overtok Kristiania kommune eiendommene, og året etter begynte man med sprengning- og oppfyllingsarbeider. I 1899 starta opparbeidinga av vei og jernbanelinja Havnebanen. Kaiene ble så anlagt mellom 1909 og 1919.

I området mot Rådhusbrygge 3 ligger tre små tidligere ekspedisjonsbygninger fra 1911, opprinnelig oppført som ekspedisjonslokale, «Dampskibsexpedisjonen», for Nesodden-Bundefjord Dampskipsselskap. Disse ble supplert med to pavjonger i 1925 som ekspedisjonslokale for Framnesfergene, kalt «pappabuer» for reisende med pappabåtene.

Langs kaia, inn mot festningen, står det to monumenter. Det ene er Scandinavian Star-monumentet, til minne om brannkatastrofen på «Scandinavian Star», mens det andre er Jødedeportasjonsmonumentet av Anthony Gormley som ble avduka i 2000.

Nordre Akershuskai

Nordre Akershuskai brukes av charterbåter og veteranbåter, og blir derfor også omtalt som «Museumskaia». Den har 200 meter bryggekant, og fra tre til sju meters dyp ved kai.

Akershusutstikkeren

Utstikkeren har 222 meters lengde, og en dybde på fire meter ved kai. Skoleskipet «Christian Radich» har kaiplass her når skipet ligger i Oslo.

Søndre Akershuskai

Søndre Akershuskai brukes av cruiseskip og marinefartøy. Den er 302 meter lang, med en dybde på 10,5 meter ved kai.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.90782° N 10.73484° Ø