Festspillene i Nord-Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Den berømte servietter som ble Festspillenes første «protokoll» fra stiftelsesmøtet på Grand Hotell 8. april 1964. Her skrev Leif Arne Heløe ned navnene på et interimsstyre som fikk til oppgave å etablere stiftelsen Festspillene i Nord-Norge.
Foto: Harstad Tidende 1964
Fra åpningen av de 45. festspill i Harstad 20. juni 2009 med kulturminister Trond Giske på talerstolen.
Foto: Gunnar Reppen 2009

Festspillene i Nord-Norge (FINN) er en av landsdelens største kulturfestivaler, og ble arrangert første gang i 1965. Siden har det vært årlige festspill i Harstad i en uke rundt Sankthans.

FINN er en stiftelse med formål å styrke det kunstneriske og kulturelle liv i Nord-Norge ved å arrangere årlige festspill og ved å spre sine aktiviteter i landsdelen så langt det er praktisk og økonomisk mulig. Festspillene har et internasjonalt pespektiv, men er samtidig et forum for organisasjoner og personer i landsdelen som utøver kunstnerisk og kulturell virksomhet.

Ideen til Festspillene kom fra journalist Jan Kr. Nilssen (Nilas), i Harstad Tidende. Han fikk med seg fremtredende representanter for byens kulturliv til et møte på Grand Hotell 8. april 1964, der et interimsstyre ble nedsatt med Leif Arne Heløe som formann og følgende personer: Jan Kr. Nilssen, Svein Hauan, Sigurd Sparr, Jostein Turtumøygard, Peder Anker Braathen, Erling Hall-Hofsø og Kåre Ystanes. 22. juni 1964 ble det så arrangert et stiftelsesmøte hvor det ble vedtatt statutter og programprofil.

Det hele begynte i det små som et sang- og musikkstevne og har utviklet seg til et stort, landskjent kulturarrangement med et bredt kunstnerisk program.

Direktører

Kilder