Figgjeskjær tåkeklokke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Figgjeskjær tåkeklokke
Figgeskjær klokketårn.jpg
Figgjeskjær tåkeklokke.
Foto: Langesundsfjorden kystlag
Oppretta: 1911
Status: Nedlagt 1989
Type: Tåkeklokke
Eier: Staten
Kommune: Bamble kommune
Fylke: Telemark
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Figgjeskjær tåkeklokke er landfast og ligger på et nes rett innenfor Langesund i Bamble. Tåkeklokken er frittstående og er bygd i tre med sveitserstilpreg. Figgjeskjær tåkeklokke har høy grad av opprinnelighet med klokke og drivverk intakt. Både fyrhistorisk og arkitektonisk har klokketårnet stor verdi som et særegent kulturminne. Klokketårnet har miljøbetydning i Langesundsfjorden.

Tåkeklokker eller klokketårn var et navigasjonshjelpemiddel som var brukt fra midten av 1800-tallet til den siste ble nedlagt i 1987. Tåkeklokkene ble bare i innelukket farvann der sjøbraket ikke overdøve klokkeslagene. Klokkene ble hengt fast og ubevegelig, og kunne veie mellom 500 og 700 kg. Hammeren blir satt i bevegelse av et urverk med lodder måtte sveives opp eller heises opp.

I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne, har Langesundsfjorden kystlag adoptert Figgeskjær klokketårn og fyrlykt. Lykta og tårnet er motivert i logen til kystlaget og ønsker å formidle historien til både klokketårn og fyrlykt.

Bilder

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.014041° N 9.748686° Ø