Forsvarets befalsskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Forsvarets befalsskole ligger på Sessvollmoen i Ullensaker, og ble opprettet 7. januar 2019 og samlet all grunnleggende befalsutdanning i Forsvaret. Den erstattet de tidligere befalskolene tilknyttet det enkelte våpen innen Forsvaret, da disse var tilpasset den tidligere ordningen med enhetsbefal.

Skolen er underlagt Forsvarets høgskole og utdanner sersjanter og kvartermestere til Forsvaret, og kvalifiserer til ansettelse som spesialistbefal. Skolen gir en gjennomgående, ensartet befalsopplæring, og det kjøres også kurs andre steder, som på Haakonsvern i Bergen.

Elevene kan ikke lenger søke opptak på befalsskolen og ta denne som en del av førstegangstjenesten, men må ha noen års militær fartstid som vervede spesialister før de kan søke befalsskolen. I Sjøforsvaret er det tilstrekkelig med avtjent førstegangstjeneste, i Hæren må man ha minimum et års ansettelse som vervet utover førstegangstjenesten, mens i Luftforsvaret er det krav om ytterligere to år.

Den grunnleggende befalsutdanningen varer i tolv uker, og det holdes tre kurs i året med rundt 70 elever i hvert kull.

Elevene kommer inn som vervede spesialister i de nye ulike korporalgradene de hadde ved opptak, og blir kvalifisert som sersjant/kvartermester etter fullført utdanning. De får imidlertid ikke automatisk opprykk til sersjant/kvartermester, men når hjemmeavdelingen tilsetter vedkommende i en slik stilling.

Kilder


Koordinater: 60.2357° N 11.1432° Ø