Fritz Gabriel Cohn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fritz Gabriel Cohn (født 28. juni 1885 i Tyskland, død 7. januar 1943 i Auschwitz) var notar og advokat. Han ble et av de norske ofrene for Holocaust.

Han var gift med syerske Margot Flora Cohn (1892–1942).

De hadde tre barn:

  • Hanna, gift Sachs (f. omkr. 1919). I 1942 bosatt i Buenos Aires.
  • Hilde, gift Sigler (f. omkr. 1920). I 1942 bosatt i London.
  • Franz (f. omkr. 1928). I 1942 bosatt i Stockholm.

Ekteparet kom til Norge den 1. mai 1939 på gjennomreise til Argentina, men ble altså værende her.

I 1942 fylte han ut spørreskjema for jøder i Norge. Han bodda da sammen med kona i Båstadveien i Asker. Han hadde omfattende utdanning: Etter gymnas og examen artium studerte han jus og avla blant annet assessoreksamen. Han hadde arbeidserfaring som jurist. Under første verdenskrig hadde han vært infanterioffiser ved fronten. Han hadde vært medlem av en fagforening i Tyskland, men var i 1942 ikke medlem av noen forening, og hadde heller ikke offentlige verv. Det er også fra dette skjemaet vi vet når de kom til Norge og hvem og hvor barna var. I skjemaet har han oppgitt navnet Fritz Gabriel Israel Cohn, mens kona oppga navnet Margot Flora Sara Cohn. Dette henger sammen med de antisemittiske lovene i Tyskland, som krevde at mannlige jøder skulle ta navnet Israel, mens kvinnene måtte ta navnet Sara.

Den 26. november 1942 ble han og kona deportert med D/S «Donau». Hun ble sendt direkte i gasskammeret i Auschwitz den 1. desember samme år, mens han må ha blitt bedømt som arbeidsfør. Men han overlevde ikke lenge, allerede den 7. januar 1943 omkom han i leiren. Vi kjenner ikke omstendighetene rundt dødsfallet.

Ektepartet Cohn står ikke i Våre falne, noe som trolig skyldes at de var tyske borgere. Under det hektiske arbeidet med bokverket ser det ut til at man ikke klarte å skjelne mellom flyktninger fra Tyskland og andre tyskere, og dermed havna de nok dessverre i bunken for fiendens falne.

Litteratur og kilder