Argentina

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Argentinas ambassade i Drammensveien 39 i Oslo.
Foto: Amanda Pedersen (2013).

Argentina er en republikk i Sør-Amerika. Landet grenser til Chile i vest og i sør, til Paraguay og Bolivia i nord, og til Brasil og Uruguay i øst. Argentina hadde rundt 43,2 millioner innbyggere i 2013, og hovedstaden er Buenos Aires. Landet er det nest største i Sør-Amerika i utstrekning (etter Brasil), og det tredje største i folketall (etter Brasil og Colombia). Offisielt språk er spansk.

Historikk

Argentina ble kolonisert av Spania i første halvdel av 1500-tallet, men var lenge en ganske ubetydelig koloni i det spanske imperiet. Under napoleonskrigene var det uavhengighetskriger over hele det spanske Latin-Amerika, og i Argentina startet denne i 1810. Landet ble sjølstendig 9. juli 1816. Fra andre halvdel av 1800-tallet mottok landet millioner av europeiske innvandrere, de fleste fra Spania og Italia, samtidig som store deler av den innfødte befolkningen ble trengt unna og iblant utryddet. Som følge av dette er argentinerne i dag altoverveiende europeiskættede – i sterk kontrast til befolkningen i nabolandene Brasil, Paraguay og Bolivia. Argentina har også den største jødiske befolkningen i Amerika utenom USA og Canada, både relativt og absolutt.

Norge og Argentina

Norge har hatt diplomater i Argentina helt siden 1906, som følge av at nordmenn har vært sterkt til stede i argentinsk skipsfart. Den norske ambassaden dekker i dag også Bolivia, Uruguay og Paraguay. Argentinas ambassade i Norge ligger i Drammensveien 39.

Blant de millionene av europeere som utvandret til Argentina var det også en håndfull nordmenn. De var ikke mange, men har gått for å ha stor påvirkning på utviklinga i landet sett i forhold til antallet. Eksempler på nordmenn som oppholdt seg kortere eller lengre tid i Argentina er bankmannen Finn Knagenhjelm Poppe (f. 1895), skogvokteren Yngvar Martens (1868–1942) og forretningsmannen Tor Staver (1904–1935). En av de aller viktigste nordmennene for Argentinas historie var forretningsmannen og godseieren Peder Christophersen (1845-1930) fra Tønsberg, i Argentina kjent som «Don Pedro Christophersen». Han hadde blant annet på utviklinga av sjøfart og landbruk i Argentina.

Litteratur

  • Argentina i Store norske leksikon.
  • Fløgstad, Kjartan (1999). Eld og vatn: nordmenn i Sør-Amerika. Oslo: Universitetsforlaget. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Furuseth, Anne Kristin (2013). Norske nazister på flukt: jakten på et nytt hjemland i Argentina. Oslo: Schibsted.