Fritz Nathan Hammerschlag (1888–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fritz Nathan Hammerschlag (født 1888 i Tyskland, død 3. mars 1943 i Auschwitz) var modellør i Halden. Han ble sammen med sin søster sendt i konsentrasjonsleir, og begge ble drept der.

Han kom til Halden som flyktning fra Tyskland i 1939. Mora Bertha Bella Hammerschlag (1859–1941) og søstera Toni Sara Hammerschlag (1896–1943) kom etter.

Fritz Hammerschlag arbeidet som modellør på Den norske reiseeffektfabrikk. Han var godt likt, men holdt seg mye for seg selv. Da krigen kom til Norge trodde han fortsatt at han var trygg her. Motstandsfolk, som det var flere av på Reiseeffektfabrikken, tok ham med til svenskegrensa og forsøkte å få ham til å komme seg i sikkerhet i Sverige, men han ville ikke. Dels mente han at det i Norge ikke ville bli den samme forfølgelsen av jøder som i Tyskland, og dels trodde han at det at han hadde utmerkelsen Jernkorset for sin innsats under første verdenskrig ville redde ham.

Den 1. desember 1942 ble både Fritz og Toni Hammerschlag arrestert under jødeaksjonen. De ble begge sendt til Auschwitz, der de ble drept i gasskammeret den 3. mars 1943.

Det er lagt ned snublesteiner til minne om søsknene utafor deres bosted i Marcus Thranes gate 30 i Halden. Verken Fritz eller Toni Hammerschlag er med i verket Våre falne. Det er uklart om dette skyldes at de ikke var kjent da verket ble sammensatt, eller om det var forvirring omkring deres tilhørighet til Tyskland som førte til at de ble utelatt.

Litteratur

  • Johanson, Arvid: Grenseland i ufredsår- : Halden og distriktet under den andre verdenskrigen 1939-45 : utgitt ved Halden sparebanks 150 års jubileum. Halden. 1985. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Johanson, Arvid: På reisefot i hundre år : A/S Den norske reiseeffektfabrikk 1897–1997. [Halden]. 1997. Digital versjonNettbiblioteket.
  • På flukt : illegalt arbeid og flyktningetrafikk i Halden 1940-45. Utg. Halden historiske samlinger. [Halden]. 2000. Digital versjonNettbiblioteket.


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Fritz Nathan Hammerschlag (1888–1943) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.