Gamle Riksgrensen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Daværende Riksgrensen stasjon.

Gamle Riksgrensen stasjon var en stasjon på Ofotbanen, beliggende på riksgrensen mellom Norge og Sverige. Da Ofotbanen ble anlagt i 1902 ble den trafikkert med damptog, og det var viktig å kunne ha verkstedsfasiliteter her ved linjens høyeste punkt.

Stasjonsanlegget var tegnet av arkitekt ved det svenske Statens Järnvägars arkitektkontor, Folke Zettervall. Stasjonen åpnet med Ofotbanen i 1902, men ble lagt ned i 1924 i forbindelse med at banen ble elektrifisert året i forveien, og det ikke lenger var nødvendig med anlegget, og elektrifiseringen gjorde at toghastigheten kunne økes slik at også avstanden mellom stasjonene kunne justeres. Dette besto av et omfattende sporsystem, en stasjonshall og en lokokmotivstall for 10 lokomotiver med dreieskive. Stasjonshallen ble revet og solgt til LKAB, som gjenoppførte hallen som verksted i Narvik.

I tillegg var det en rekke personalboliger og en skole i tilknytning til stasjonsanlegget.

Rester av anlegget kan fortsatt sees i området.

Ny stasjon på norsk side, Bjørnfjell stasjon ble åpnet i 1925 rundt to km vest for grensen, og på svensk side 650 meter lenger øst for grensen, ved det svenske tettstedet Riksgränsen, i dag et vintersportssted.

Kilder