Grasåsen (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grasåsen er en åsrygg på grensa mellom kommunene Øvre Eiker og Flesberg i Buskerud, omtrent 4 kilometer lang. I sør starter åsen rett nord for vannet Dørsjø og går i retning nord-sør langs kommunegrensa. Et par kilometer mot nord dreier åsen mot nordøst, langs Svartskurdvannene. Her kalles åsen også Svartskurdåsen, men dette er visstnok et navn av nyere dato. I nord avgrenses Grasåsen av Prestvannet og Prestvannselva. Det høyeste punktet på åsen er 526 m.o.h. rett øst for Gruvetjenn ved den nordlige enden av åsryggen.

Navnet

I skriftlige kilder er navnet kjent fra 1700-tallet og kan skyldes at det ble slått grass her til dyrefôr av dem som bodde i Svartskurdgrenda på sørsida av åsen. Det har i så fall vært nødvendig å frakte fôret en lang og kronglete vei.

Gruvedrift

Det var gruvedrift i den såkalte Schwabegruva på Grasåsen fra 1733 og noen år framover i regi av Kongsberg Sølvverk. Gruven ligger rett vest for Svartskuren, og både berghaller og rester etter bygninger er godt synlig i terrenget. Et stykke lenger nord ligger Gruvetjenn, men her er det ikke funnet spor etter gruvedrift.

Ferdselsveier

Det går en tydelig kløvsti fra Nordsvartskurden opp sørsida av åsryggen, og dette har vært korteste veien for flesteparten av dem som bodde i området. En lengre, men mindre bratt, oppstigning går langs Prestvannselva og fra midten av Prestvannet opp til nordsida av åsen.

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Grasåsen (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Koordinater: 59.66738° N 9.97846° Ø