Gunvald Aus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gunvald Aus (født 30. mai 1861 i Haugesund, død 27. mai 1950 i Asker) var sivilingeniør. Han er særlig kjent for sine arbeider i USA, men regna også bygninger i en rekke andre land. Et høydepunkt i hans karriere var Woolworth-bygningen i New York, som da den sto ferdig i 1913 var verdens høyeste bygning.

Slekt og familie

Han var sønn av lensmann Gabriel Gotfred Aas (1821–1880) og Sophie Schrøder.

I 1890 ble han gift med Elisabeth Lange (1863–1940), som var datter av statsråd og senere riksrettspresident Jacob Otto Lange og Aagot Thekla Bøbert.

Liv

I 1879 ble han uteksaminert fra Bergens tekniske skole, i skolens første elevkull. Han fortsatte utdanninga ved den tekniske høyskole i München, og avla eksamen der i 1882. Han vendte tilbake til Norge sammen med studiekameraten Sverre Dahm. Aus fikk jobb på veidirektør Hans Hagerup Krag, mens Dahm ble ansatt ved jernbanen.

Aus reiste i 1883 til USA sammen med Sverre Dahm. De fikk flere jobber i New York, blant annet hos bruingeniørens Theodore Cooper. Det var på denne tida at Gunvald Aus begynte å bruke skrivemåte Aus på slektsnavn; egentlig var det Aas. I 1888 ble han ansatt i et firma i Pennsylvania, Phoenix Bridge Comp., der han ble kjent med nordmannen Kort Berle. De to begynte å samarbeid, og ble etter hvert sentrale for utviklinga av skyskrapere.

I 1894 fikk Aus en statlig stilling, som Chief Engineer ved det amerikanske finansdepartementet i Washington D.C. Berle ble han assistent. Jobben besto i å ha overoppsyn med oppføring av statlige bygninger over hele USA. Etter seks år valgte han å si opp denne jobben, og etablerte seg i stedet med eget firma som rådgivende ingeniør i New York. Han fikk raskt en stor jobb i fanget da Theodore Cooper overlot utføringa av en stor buebru på Costa Rica til ham. Brua skulle gå over en tusen fot dyp dal, med midtspenn på 450 fot mellom to spenn på 250 for hver. Etter dette ble det noen flere bruprosjekter, før Aus begynte å levere tegninger til skyskraperprosjekter.

I 1909 ble Kort Berle partner i Gunvald Aus Co., og i 1913 ble det omgjort til aksjeselskap. Det var da et av de største firmaene i bransjen. De utførte ikke selve ingeniørarbeidet, men virka som tekniske konsulenter i planleggingsfasen. Det ble en rekke kjente bygninger på oppdragslista, som sentralposthuset i New York, U.S. Custom House (tollvesenets hovedkvarter i New York), U.S. Army Supply Base i Brooklyn, en rekke skoler og universiteter, museer, kirker, bibliotek, banker og parlamentsbygninger i flere delstater. I Fort Mason nær San Francisco var de involvert i bygginga et 2000 fot langt kaianlegg med tre pirer. I 1913 sto Woolworth-bygningen i New York ferdig, og Gunvald Aus' innsats regnes som sentral i at man klarte å oppføre den rekordhøye bygningen. Han løste problemene med fundamentering ved at man kjørte ned 69 betongpillarer 110 fot under gatenivå og 73 fot under vannflata i havna. Bygningen var 58 etasjer høy, og var regna for å være helt brannsikker med de nedre etasjene utført i granitt og de øvre i jern, betong og trådglass, mens ytterveggene var dekka med terrakotta. At de fikk til dette skyldtes blant annet Aus' revolusjonerende bruk av stål for å støtte veggene.

Firmaet var også aktivt i en rekke andre land. Blant arbeidene kan nevnes en kraftstasjon i Mexico, sjukehusbygninger i Kina, kontorbygninger i India, fabrikker i Sør-Afrika og et frimurertempel på Filippinene.

Gunvald Aus hadde beholdt kontakten med Norge. I 1910 kjøpte han bruket Vennelslund i Vollen i Asker som feriested. Da han i 1915 trakk seg tilbake fra firmaet, som han overlot til Berle, flytta han til Asker for godt. Han var da amerikansk statsborger; det hadde han blitt i 1892. I 1917 ble han igjen norsk statsborger.

I Asker engasjerte han seg i lokalpolitikken, som medlem av herredsstyret og formannskapet fra 1923 til 1928. Fra 1923 til 1925 var han varaordfører. Han satt også i flere komiteer, blant annet en for opprettelse av kommunale vannverk.

Han døde bare noen dager før han ville ha fylt 90 år.

Litteratur