Håkon Steinsheim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Håkon Steinsheim (født 2. februar 1860Oddal, død 1933) var fotograf på Oppdal.

Han vart sønn av Knut Haakonsen Steinsheim. I 1886 ble han gift i Oppdal med Marit Ellevsdatter Haugen.

Han reiste i ung alder til Kristiania for å skaffe seg utdannelse. Han var egentlig innstilt på å bli lærer, men da den eldre broren hans døde og Håkon ble odelsgutt til heimgarden på Steinsheim, satset han på fotografutdanning istedet. Han mente nok at dette var et yrke som lettere lot seg kombinere med gardsdrift. Han må ha vært en av de aller første oppdalingene som tok utdanning og drev som yrkesfotograf.

Håkon Steinsheim må ha vært en uhyre produktiv fotograf i tidsrommet fra omkring 1880 og fram til 1928, da han ble sterkt angrepet av leddgikt. Oppdal historielag oppbevarer omkring tusen glassplater etter ham, og på Steinsheim finnes det også et par tusen plater (1983). Størstedelen av samlingen er imidlertid gått tapt, slik at tilsammen må arkivet hans ha bestått av flere titusener med negativer. Fotoutstyret hans er tatt vare på på Steinsheim. Arkivet etter Steinsheim er overført til Trøndelag folkemuseum/Sverresborg.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Håkon Steinsheim på Digitalt museum.
  • Håkon Steinsheim på KulturNav
  • Slik var det - Bildealbum frå Oppdal. Red: Tore Fagerhaug, Erik E. Fjøsne, Kjell Haugland. Oppdal historielag 1983
  • Opdalingen, Sunndalsøra 19.10.1982 og 12.09.1988
  • Bøe, Hans/Viken, Erik Sverre: «Litt om fotokunsten og de eldste oppdalsfotografene», Slik var det - billedalbum frå Oppdal, utg. Oppdal Historielag, 1983
  • Håkon Steinsheim i Historisk befolkningsregister.

Eksterne ressurser


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Håkon Steinsheim er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!