Hagbart Ragnvald Hedels (1879-1931)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hagbart Ragnvald Hedels (født 4. januar 1879 i Kristiania, død 15. august 1931 i San Fransisco, USA) var en kelner og straffefange i Kristiania.

Hagbart Ragnvald Hedels i 1897. Forbryterportrett tatt av Stockholmspolisen

Hagbart Ragnvald Hedels ble født i Urtegata 4 på Grønland i Kristiania i 1879[1] av foreldrene kurvmaker Hagbart Themistokles Lødry Hedels og Nikoline Mathea Johansdatter[2]. Familien, hvor Ragnvald var eldste barn i en søskenflokk på 5, flyttet mye rundt i Kristiania, og til tross for at faren hadde en fast inntekt i mange år som lærer[3] ved blindeskolen i Kristiania, var det nok ikke en stabilitet der som Ragnvald hadde behov for.

Han viste seg tidlig som en gutt med begrensede moralverdier, og allerede som nylig fylt 11-åring ble han dømt til 12 slag ris for innbrudd og tyveri. Noen måneder senere, i 1890, ble han igjen arrestert for tyveri, og denne gang dømt til innsettelse på «Toftes gave». Den kriminelle lavalderen var 10 år på den tiden, og «Toftes gave”, som lå på en øy i Mjøsa, var i 1890 eneste straffeanstalt i Norge som håndterte barn som ble dømt til «oppdragelsesanstalt». Men Ragnvald var heldig, for hans dom ble uvanlig nok omgjort i februar 1891, til, igjen, 12 slag ris. Senere ble hans 7 år yngre bror, Einar, sendt til guttehjemmet, hvor han ble i flere år. Broren Einar Hedels (f. 1883) ble forøvrig også senere dømt og fengselsstraffet flere ganger for tyveri.


Ragnvald konfirmerte seg som 14-åring, og var deretter visergutt i et halvt års tid, før han i 1 ½ år forsøkte seg som litografi-lærling. Fast stilling som lærling hjalp ikke på Ragnvalds moral, og i 1895 ble han igjen arrestert[4] for tyveri, og må, som 16-åring, sitte 30 dager i Kristianias distriktsfengsel. «1,69 m, brunt haar, brune øyne, spæd, et lidet anker paa høire haand», er signalementet hans. Dette gjentar seg igjen noen måneder senere[5], hvor han får en 80 dagers fengselsdom for tyveri, og må sitte på Akershus distriktsfengsel. Ragnvald gir opp sin litografi-karriere, og lar seg friste av utlandet. Om sommeren 1897 drar han til Berlin for å søke på jobb som kelner, men må returnere med uforrettet sak etter en måneds tid. Senere samme år drar han til Stockholm sammen med kompiser, for å utnytte folkemengdene ved den store Stockholmsutställningen i 1897. Ragnvald blir arrestert[6] siktet for å ha stjålet 60 kr, men løslates etter en stund pga manglende bevis. Stockholmsavisene rapporterer om en samling lommetyver er ankommet Stockholm, og at norsk politi kaller Ragnvald «en synnerlig farlig brottsman»[7]. Hjem igjen i Kristiania kaster ikke Ragnvald bort tiden, og blir umiddelbart igjen arrestert[8] for tyveri. Denne gang får han 2 år og 9 måneders dom[9] som han soner på Botsfengslet.


Moren hans dør[10] mens Ragnvald sitter fengslet, og når han løslates i november 1899, som dreven tyv, er han fremdeles kun 20 år. I de neste par årene drar Ragnvald igjen til utlandet, og jobber som kelner i Sverige, Tyskland og England. Han tar turen hjem igjen, jobber på Theatercafeen som kelner i 1902, men drar til Göteborg samme år hvor han arresteres for heleri, av svensk politi, på forespørsel av politiet i Kristiania. Ragnvald transporteres tilbake til Kristiania, og dømmes der til 10 måneder[11] i fengsel. Han løslates på prøve fra Botsfengslet 17 juli 1903, og bestemmer seg for å emigrere til Amerika. To måneder senere tok han, med 4 andre kelnere fra Kristiania, dampskipet «Oscar II» til New York. Han ankommer New York 8/10-1903[12], med $30 i lomma, bor en kort stund i Brooklyn, før han tar turen over til vestkysten og California.


Ragnvald tar jobber som kelner ved forskjellige hoteller og treffer snart norske Birgitte Hauge, som han gifter[13] seg med i Oregon, juni 1904. Deretter flytter de til Los Angeles hvor Ragnvald i 1906 får jobb[14] som «Wineman» i det nyåpnete «Hotel Alexandria», Los Angeles første 5-stjernes hotell. Etter noen år flytter paret videre til San Fransisco, hvor de blir boende resten av livet. Ragnvald oppgir at han er «fotograf», men han fortsetter likevel med jobber som kelner og tjener ved hoteller i San Fransisco. I 1910 arresteres[15] paret etter en familiekrangel hvor Ragnvald drar ut på dansebaren The Breakers Roadhouse, noe Birgitte ikke satt pris på, og lagde nok støy på gateplan til at de ble arrestert. I 1914 blir Ragnvald og Birgitte amerikanske statsborgere[16], og 2 måneder før første verdenskrig avsluttes i 1918 starter han også sin militære verneplikt[17] i USA. På dette tidspunktet har også hans 4 søsken kommet etter Ragnvald, og emigrert til Amerika, så Ragnvalds opphold må ha blitt sett på som en opptur.

I 1922 blir konen, Birgitte syk, og 2 uker senere dør[18] hun, 40 år, på sykehus i byen. Ragnvald gifter seg ikke på nytt, og forblir barnløs, og 15. august 1931, dør[19] også han, 52 år gammel.

Bilder

Litteratur og kilder

Referanser